Noorse politicus tegen jongeren: stop met doppen op rotondes

Noren. We dachten altijd dat het keurig beschaafd volk is, maar kennelijk niet als ze net de middelbare school hebben afgemaakt. Dan schrijft de traditie voor dat er volop geknald wordt op openbare plekken. En dat is slecht voor de verkeersveiligheid.

Het Noorse verkeer geldt, net als al het verkeer in Noord-Europa, als het veiligste ter wereld. Volgens het Noorse CBS komen er in het 5 miljoen zielen tellende land jaarlijks gemiddeld 146 mensen om, vorig jaar was dit aantal 135. Dit ondanks alle elektrische auto's die je niet aan hoort komen, petje af.

Wat we niet terugzien in de statistieken, is of er ook een periodieke piek in de schadecijfers is rond de tijd dat de Noorse junioren hun middelbare schooldiploma halen. Er is namelijk een ongeschreven wet dat scholieren dan helemaal Rumspringa gaan, inclusief overmatige alcoholconsumptie en vleselijke gemeenschap op rotondes en bruggen. Allemaal heel onchristelijk natuurlijk, en gevaarlijk bovendien. Je zal als automobilist maar zien hoe een bevallige Noorse blondine door een schrale hengst tegen een verkeersbord wordt aangeduwd, dan ben je er helemaal af natuurlijk.

Om precies die reden is de Noorse Rijkswaterstaat een actie begonnen met de klinkende naam 'Zeg nee tegen seks op de rotonde'. In een blog klinkt het enigszins zalvend: "Graduation challenges are fine. A lot of fantasy is spent on thinking up funny and sometimes challenging tests. Seen from an ‘adult’ perspective, some of the rules might seem silly or weird, but it’s meant as a way to express fun and celebration." En: “It may not be so dangerous for someone to be without clothes on the bridge, but drivers can get too much of a surprise and completely forget that they are driving". Want kennelijk verwachten ze dat jippige scholieren met twee promille in het bloed hier nog aan denken voordat ze naakt een brug overgaan, of zoiets. (via The Local)