In z'n twee optrekken is bijna nooit goed

U heeft vast wel eens iemand horen zeggen dat in de tweede versnelling optrekken handig is als het glad is, of als u de eerste versnelling minder snel wil laten slijten. En hoewel het kan, is het niet heel verstandig.

Iedereen kent wel iemand die een prachtverhaal weet op te hangen waarin hij of zij zichzelf uit een benarde situatie heeft gered door op te trekken in de tweede versnelling. Dit verhaal is bevat ongetwijfeld even veel waarheid als de maximale aantal bier dat die persoon kan drinken zonder dronken te worden. Hoe we dat weten? Dankzij Jason Fenske van Engineering Explained die ons weer eens van wat nuttige informatie en extra uitleg voorziet.

Met een handbak is het nooit verstandig om in z'n twee op te trekken. Die eerste versnelling zit er niet voor niets. De enige uitzondering hierop is als de bestuurder een belabberde automobilist is en zijn voet niet onder controle kan houden. Of wanneer er bewust gekozen wordt voor extra slijtage. 

Voor een automaat is ligt het iets anders. Omdat de koppeling hier met vloeistof werkt, is er geen extra slijtage bij het beginnen in het tweede verzet en kan hier dus rustig voor gekozen worden. Daarbij komt zelfs dat sommige fabrikanten de automaat zelf laten kiezen voor deze versnelling wanneer de auto moet optrekken op een gladde ondergrond. 

Natuurlijk komt er meer kijken bij beide opties, en zijn er ook nog dingen als een dubbele koppeling, of een handbak met een koppelomvormer. Daarom laten we expert zelf de volledige uitleg doen. Watch and learn.