Jonge Duitsers verpesten het milieu

We importeren steeds meer jonge tweedehands auto's uit onze buurlanden. En hoewel dat goed is voor de portemonnee, verpest dit het milieu in ons land. De tweedehandsjes zijn veel smeriger dan nieuwe auto's, maar die koopt niemand vanwege de BPM.

Als u op de markt bent voor een (relatief) nieuwe auto, dan wordt u al snel gewezen op prachtige tweedehands modellen die voor duizenden euro's minder worden aangeboden net over de grens. Dan is de keuze tussen nieuw en bijna nieuw snel gemaakt. Maar wat u niet meeneemt in uw keuze is de belasting voor het milieu. Volgens RAI Vereniging pompt u met uw net uit Duitsland geïmporteerde BMW zo'n 12% meer smerige gassen de lucht in dan wanneer u een nieuwe BMW had gekocht. Uit het onderzoek van de vereniging blijk dat de schuld (weer) bij de BPM terecht komt. U weet wel, die belasting die afgebouwd zou worden, maar alleen maar hoger wordt.

Dankzij die BPM betalen we in Nederland in sommige gevallen meer belasting over een auto, dan dat de auto zelf kost. Dat maakt het niet leuk om in eigen land bij de dealer/staatskas langs te gaan. Het is dan ook helemaal niet gek dat afgelopen jaar ruim twee keer zoveel auto's (209.337) zijn geïmporteerd dan het jaar daarvoor (98.858). Maar "we importeren in feite ons eigen probleem", stelt Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging. "We moeten voorkomen dat we straks in Nederland allerlei reductiemaatregelen bedenken waarvan het effect teniet wordt gedaan doordat een gebruikte auto uit het buitenland aantrekkelijker is."

Maar er is een oplossing: schaf de BPM in z'n geheel af. Alleen dan wordt het kopen van nieuwe, minder vieze auto's aantrekkelijker in eigen land. Hierdoor komen prijzen meer gelijk te liggen met onze buurlanden en kijken kopers dus minder snel over de grens. "Volledige afbouw van de BPM is de enige manier om import terug te dringen, nieuwverkoop te stimuleren en effectief invulling te geven aan het komende Klimaatakkoord," aldus de vereniging.