Nieuwe Ford Focus ST krijgt toch geen 1,5 liter driepitter

Na de introductie van de nieuwe Ford Focus gingen de geruchten dat het aankomende topmodel beperkt zou worden met een 1,5 liter driecilinder blokje dat ook in de Fiesta te vinden is. Toch niet, het wordt een 2,3 liter viercilinder uit de Focus RS.

Bij de lancering van de Ford Focus werd er natuurlijk heel stoer gedaan met allerlei kleinere motoren die toch meer paarden produceren dan voorheen. Daarom was het ook niet gek dat dit doorzette naar geruchten over een klein brommertje in Fords hot-hatch. Maar nu zeggen de bouwers dat een Focus ST niet genoeg kracht uit een driepitter kan krijgen. Of eigenlijk, dat het wel kan, maar dat hij dan te snel stuk gaat. 

De engineers van Ford hebben daarom aangegeven dat het niet een goed plan is om zo'n kleine motor tot z'n limiet te pushen, en dat ze dus liever met iets groters aan de slag gaan: een 2,3 liter uit een Focus RS bijvoorbeeld. Deze produceert nu standaard 350 pk en dat moet meer dan genoeg zijn om de concurrentie aan te gaan met de Golf GTI, Megane RS en de Peug 308 GTi. Al lijkt het onwaarschijnlijk dat de nieuwe ST ook daadwerkelijk 350 pk op de voorwielen krijgt. De RS is een stapje hoger dan de ST en dat moet natuurlijk zo blijven. Waarschijnlijk zal de power  net onder de 300 pk uit gaan komen. 

Daarnaast is de nieuwe Focus 88 kilogram lichter dan zijn voorganger en dat zou nog meer kunnen worden in de extra sportieve versie. Daarnaast schijnt het dat de carrosserie 20% stijver is en dat de vering 50% beter presteert waardoor de hele auto nog meer "that fun-to-drive feel" zal hebben.