Nederlandse politie bekeurt appende truckers vanuit Touringcar

In de strijd die eindelijk eens serieus tegen de smartphonegebruikende weggebruiker wordt aangebonden heeft de Nederlandse politie een nieuw geheim wapen, dat handig uit het buitenland werd afgekeken: een touringcar.

Niet heel lang geleden berichtten wij over de Britse gluurtruck, gevuld met agenten die nietsvermoedende appende automobilisten van boven bespieden en ze op de bon slingeren. Een goed voorbeeld doet volgen, en dus hebben we in Nederland een soortgelijk initiatief: onze dienders worden per touringcar rondgereden, en registreren vervolgens feilloos wie er met zijn smartphone zit te klooien, in plaats van zijn ogen op de weg te houden. Rondom de touringcar rijdt een dozijn onopvallende surveillancewagens, die de overtreders aan de kant zetten en (met 239 euro, zie het boeteoverzicht) bekeuren.

In dit specifieke geval richtte de actie zich op vrachtwagenchauffeurs. Dinsdag en woensdag werden in Gelderland en Overijssel honderden bestuurders aan de kant gezet die achter het stuur zaten te appen, of 'zich op een andere manier door hun telefoon lieten afleiden'. Woordvoerder Hans Bijkerk van Team Verkeer: ‘Vanuit een auto vrachtwagenchauffeurs controleren is heel lastig. Nu we op gelijke hoogte zitten, kunnen we veel beter zien of chauffeurs zich laten afleiden door hun telefoon’. 

Tijdens eerdere testdagen werden 440 chauffeurs aan de kant gezet. Geen slechte score. Normaalgesproken zouden we dit Stasi-praktijken vinden, maar in de strijd tegen smartphonemuppets zijn wat ons betreft iets ruimere middelen geoorloofd. De flitscamera's zijn nog steeds een brug te ver, maar in persoon controleren, handhaven en staandehouden (met het obligate belerende vingertje) is prima. Krijg je tenminste het idee dat er voor je flip van bijna 240 euro gewerkt wordt.