Orbis maakt van elke auto een hybride 4x4

Stel u eens voor: uw voorwielaangedreven Nissan Sunny heeft ineens vierwielaandrijving en 140 pk meer. En dat door alleen maar de achtervelgen te veranderen voor de nieuwe speeltjes van Orbis. Zo makkelijk is het echt.

Het Amerikaanse bedrijf heeft een unieke velg ontwikkeld. Het speciale hieraan is dat de velg zelf niet draait, maar dat de band er omheen alleen draait. Hij wordt aangedreven door een in de velg gemonteerde elektromotor met 70 pk en twee versnellingen. Hiermee kan elke tweewielaangedreven auto veranderd worden in een krachtigere en zuinigere vierwielaangedreven auto.

Om de potentie van dit systeem te laten zien, heeft Orbis het op een Honda Civic Type R gemonteerd. Een auto die het in theorie niet nodig heeft, maar met de aangedreven achterwielen toch ruim een seconde sneller naar de 100 km/u optrekt. Daarnaast zou de Civic een betere wegligging hebben doordat de velgen lichter zijn dan standaard aluminum exemplaren. 

Het klinkt als een perfecte oplossing voor elke normale wagen, maar er blijven er meerdere hele belangrijke vragen open staan. 1) waar komt de elektriciteit voor de velg vandaan? Orbis laat alleen weten dat de technologie "power-source-agnostic" is. Dat wil zoveel zeggen als dat het niet uitmaakt uit welke bron de juice vandaan komt. Dat mag koper zelf uitzoeken. En 2) hoeveel stroom verbruikt het systeem? Het is toch prettig te weten hoeveel stroom er nodig is voor een beetje fatsoenlijke prestaties. 

Maar het belangrijkste obstakel voor dit systeem moet toch wel de looks zijn. Dat ding ziet er op dit moment echt niet uit en een simpele cover gaat dat probleem ook niet oplossen.