België: dikke boete en gevangenisstraf voor roken in auto

Roken is op zichzelf al een prijzige bezigheid die niet veel goeds brengt, maar in België wordt het binnenkort een heel gevaarlijke hobby voor wie kinderen in zijn auto vervoerd. De Belg wil torenhoge boetes en gevangenisstraffen voor autorokers invoeren.

Als het aan de Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege ligt draaien volwassenen die in een auto met daarin ook minderjarigen een sigaret opsteken binnenkort de bak in. De minister wil het roken in de nabijheid van kinderen verminderen en begint daarmee in de auto. 

Het Vlaamse gewest wacht niet langer op een wet van de Federale regering van België en neemt zelf maatregelen. In de overkoepelende Belgische regering zitten een paar partijen die de verscherpte regels niet zien zitten, terwijl de Vlaamse kamer juist wel oren heeft naar een verbod.

In het voorstel, dat per decreet wordt afgekondigd (als het wordt aangenomen) komt een boete van €100 tot €250.000 op het roken in de auto te staan, maar het kan erger: een gevangenisstraf van een maand tot twee jaar. Ook Nederlanders die door Vlaanderen rijden zijn dus gewaarschuwd dat ze binnenkort even moeten nadenken voordat ze hun kinderen vergassen.

Wie denkt dat de Vlamingen voorlopen met hun regels, dat is niet zo: in Wallonië is de regelgeving inmiddels al van kracht. Niet roken dus. Vanaf voorjaar 2019 moet je ook onder Noord-Brabant al opletten met het opsteken.