Betaal je olie in crypto en krijg 30% korting

De olieprijzen zweven rond een tweejaarlijkse piek, en dat merken we aan de pomp. Venezuela voelt (dwars door de eigen schrijnende pijn heen) de pijn van de olieverbruiker, en heeft een aanlokkelijk voorstel: betaal in crypto en we tikken 30% van de prijs.

Wie de afgelopen jaren enigszins het nieuws heeft gevolgd weet dat Venezuela heel diep in de puree zit. Het land van de uitstekende rum en racetalentjes als Pastor Maldonado en Milka Duno, baseerde de volledige begroting op dure olie, maar de olieprijs zakte en het beleid werd niet beter. 

De huidige president Maduro mocht de rotzooi opruimen, maar hij is niet bepaald president-materiaal. De man begon zijn carrière als buschauffeur. Niet dat we buschauffeurs ongeschikt willen noemen voor een politiek ambt: ook in Nederland bestaat er overloop tussen de politiek en het nobele ambt van busjerijden, hoewel de weg hier meest omgekeerd bewandeld wordt. Echter, als je een land erft dat dermate aan gruzelementen ligt als het Venezuela van Chávez, dan is het een flinke kluif.

Maar toen kwam de crypto-hype, en Venezuela sprong op de trein. Het voerde zijn eigen crypto in, El Petro of petromoneda (PTR). De digitale valuta wordt gesteund door de rijke oliereserves van het land, maar we kunnen hem niet eens op coinmarketcap vinden. En daar staan de grootste shitcoins met een marktwaarde van nog geen $1 miljoen. Ter vergelijking: om in de top 20 van crypto's te komen moet je momenteel een marktwaarde van meer dan $1,6 miljard hebben. 

Venezuela geeft echter niet op, en gaat stunten met zijn olieprijs: het biedt afnemer India nu een fikse korting van 30%, als het land niet in geld, maar in PTR betaalt. De keuze voor India is waarschijnlijk gemaakt omdat het land in tegenstelling tot Amerika en Europa niet bevolkt wordt door imperialistische westerse zwijnen. Als wij olie uit Zuid-Amerika willen betalen we waarschijnlijk het volle pond. Hoewel, volgens een insider is India niet het enige land dat een aanbod heeft gekregen:

“They are going to different countries and making offers. The offer that they have given to the Indian government is: you buy Petro and we will give you a 30 per cent discount on oil purchases”.

India's import uit Venezuela is in een jaar tijd met 20 procent teruggelopen.

Overigens is er weinig altruïstisch aan het aanbod, het is een quid pro quo-constructie: Venezuela hoopt dat het India een voordeeltje kan geven aan de pomp, opdat de eigen gecreëerde altcoin eveneens een pump maakt. Als het net zo'n pad bewandelt als Ripple in 2017, dan is de Bolivariaanse Republiek Venezuela meteen uit de problemen. Maar we wagen het te betwijfelen. De hele wereld weet in wat voor nood Venezuela verkeert, de eigen crypto is vooral een rare kattensprong.

Essentieel voor enige vorm van succes is dat de PTR een listing krijgt bij enkele grote cryptobeurzen, iets dat tot op heden niet is gelukt. Om dit probleem af te vangen heeft Maduro onlangs liefst 16 crypto-handelsplatforms laten opzetten. We hopen voor de Venezolanen dat het uiteindelijk gaat lukken, dan hoeven hun vrouwen ook niet meer de hoer te spelen in buurland Colombia. Venezuela maakte vorige week bekend dat de eerste pre-sale van PTR het equivalent van $3,3 miljard opleverde.