F1 registreert Shoey als merk. Heel Australië piswoest

Wat doet Daniel Ricciardo als hij een race wint? Hij drinkt uit zijn schoen. Ies koeltoer. Althans in Australië, maar de Amerikanen van Liberty Media hebben het gebruik nu als merk geregistreerd en dat betekent dat zij mogen bepalen wie mag shoey'en.

Heel Australië springt momenteel woedend rond omdat Formula One Management een trademark heeft gemaakt van de naam Shoey en de bezigheid 'drinken van een drank uit een schoen'. De tegenvoeters zijn ervan overtuigd dat de shoey hun traditie is, en niet die van een Brits-Amerikaans rondreizend autocircus.

De merkregistratie typeert de Amerikaanse invloeden die langzaam de Formule 1 binnen komen sijpelen. Natuurlijk was ook Bernie Ecclestone niet vies van een centje bijverdienen hier en daar, maar dat deed hij toch vooral door het uitpersen van dictators die graag een Grand Prix in hun schurkenstaat wilden hebben. Daar zal niemand heel grote principiële bezwaren tegen hebben. De Amerikanen doen nu een act of cultural apropriation waar de normaal zo laidback Australiërs spontaan van uit hun panty scheuren.

De Australiërs zijn bijzonder boos over het feit dat een traditie nu eigendom is van een bedrijf en niet toebehoort aan het volk.

Vergelijk het met het imaginaire geval dat Max Verstappen altijd in een carnavalsoutfit een overwinning zou vieren en dat de Amerikanen vervolgens het complete carnaval als merk zouden registreren. Je kunt er vergif op innemen dat dan de complete provincies Noord-Brabant en Limburg op hun achterste poten zouden staan van woede.

De shoey is overigens een Australische uitvinding die nog maar een jaar of vijftien oud is. In 2002 werd er al een trademark voor afgegeven aan buitensport- en vismerk Mad Huey. Zij begonnen ermee, maar registreerden het merk alleen voor kleding. Nu heeft F1 het merk geregistreerd voor mokken, bekers, flessen en andere dingen waaruit je kunt drinken.

Dat brengt bij ons toch de vraag op wat Heineken hieraan gaat doen. Zij zijn sponsor van de Formule 1 en maken al tientallen jaren grote glazen bekers in de vorm van een laars, in veel kringen buitengewoon bekend als 'De Laars'. Mag de Nederlandse bierbrouwer zelf nog wel met zijn schoenvormig drinkgerei de markt op?