Waterdichte Aston Martin kan onderzee 'rijden'

Britse automaker Aston Martin heeft zich al eerder op het water begeven met een boot. Nu gaan ze ook onderwater. In samenwerking met Triton Submarines werken ze aan een echte onderzeeër die later dit jaar in productie gaat. 

De samenwerking tussen Aston Martin en Triton Submarines werd vorig jaar november al bekend gemaakt, maar nu komen de bedrijven pas met wat details over Project Neptune, zoals de duikboot heet, over de brug. Iets wat verder gaat dan wat simpele bekleding en wat AM-stempels op de buitenkant.

Voor Aston Martin moest het project vooral hun eigen merkwaardes uitstralen. Iets wat de standaard Triton nu niet bepaald doet. Daarom hebben ze het uiterlijk van de sub drastisch aangepakt. Er is minder boot aan de voorkant waardoor er meer stroomlijning is en het geheel zich makkelijker door het water kan bewegen. Ook zijn er wat vleugels geplaatst voor extra stabiliteit, maar ook voor sportievere looks. Daarnaast is de motor van extra power voorzien waardoor een snelheid van meer dan vijf knopen haalbaar is. Dat is hoger dan Tritons huidige snelste model, de 3000/3.

Maar de echte uitdaging zat hem in het interieur. Dit moest de nodige luxe en performance uitstralen, maar moest tegelijkertijd door een gat aan de bovenkant van de sub passen. Dit gedeelte van het bouwproces vindt namelijk pas plaats als de buitenkant afgerond is. Natuurlijk is dat gelukt en kan de rijke koper zijn poezelige bips laten rusten op met de hand gestikt leren kussens die de speciaal gevormde koolstofvezel stoelen afwerken. Ook is er met het plaatsen van het interieur rekening gehouden met het zicht naar buiten zodat de kapitein en zijn twee passagiers op 500 meter diepte nog steeds van het (ongetwijfeld extreem donkere) uitzicht kunnen genieten.

Kopers kunnen natuurlijk van alles laten aanpassen aan het interieur. De speciale wensen worden door Aston Martins personaliseringsservice Q by Aston Martin uitgevoerd. De duikboot is vanaf nu te bestellen en wordt vermoedelijk voor eind 2018 in productie genomen worden. Wat het u gaat kosten, weten we niet. Maar een standaard 3000/3 moet al een slordige drie miljoen opbrengen, dus in dit geval gaat de 'als u om de prijs moet vragen, dan kunt u het niet betalen' vlag weer op.