Amsterdamse plannen voor tol gelijk vermoord

Amsterdams verkeerswethouder Pieter Litjens denkt een goed idee te hebben: hij wil tol gaan heffen in het centrum van de stad om zo de verkeersdruk structureel te verlagen. Iets wat bij de landelijke politici in het verkeerde keelgat schiet.

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders denkt dat het een aardig idee is om nog meer geld te vragen aan mensen die het centrum van Amsterdam met een auto willen bezoeken. Ze hopen daarmee de toenemende verkeersdruk en verkeersinfarcten tegen te gaan. Het plan van verkeerswethouder Pieter Litjens wordt vergeleken met de Congestion Charge in Londen. Daar mogen automobilisten na het betalen van 11,5 Pond verder rijden. Volgens de laatste cijfers leidde dit tot 15% minder voertuigen in het centrum.

Maar het hele plan loopt tegen een nogal groot obstakel aan. Om het ingevoerd te krijgen moet er op landelijk niveau een wetswijziging doorgevoerd worden. En laat de landelijke politiek nu niet bepaald gecharmeerd zijn van de Amsterdamse plannen. "Wij zullen beslist niet meewerken aan het heffen van tol om Amsterdam binnen te mogen rijden. Wij vinden namelijk dat iedere stad goed bereikbaar moet zijn met zoveel mogelijk manieren van transport," aldus Litjens' VVD-genoot Remko Dijkstra. Volgens hem moeten steden zoeken naar alternatieven voor mensen die met de auto naar de stad komen, en ze niet extra geld moeten aftroggelen.

PVV'er Roy van Aalst is minder subtiel: "ze zijn helemaal gek geworden bij de VVD! Het is bizar dat juist deze partij hierover begint. Blijkbaar heeft de VVD tegenwoordig meer overeenkomsten met GroenLinks dan met de PVV."

De linkse partijen zijn een stuk milder over de plannen van de Litjens. D66 denkt zelfs dat er op een of andere manier een proef kan gaan lopen waarbij mensen moeten betalen om de stad in te komen. Maar "De stad moet dan ook zorgen voor goede alternatieven om Amsterdam binnen te komen met het openbaar vervoer en de fiets." Maurits von Martels van coalitiepartner CDA is niet zo duidelijk en neemt niet echt een positie in. Hij vindt het eerder vervelend dat Amsterdam met weer een alternatief systeem komt naast de al bestaande milieuzones en dergelijke: "Al die milieuzones, vignetten en tolplannen zorgen voor een lappendeken die niet wenselijk is. Daarbij komt: mensen die het gemakkelijk kunnen betalen nemen deze rekening voor lief, maar een minder rijke inwoner moet op zoek naar alternatieven. Dat is niet eerlijk."

En als je dan verwacht dat de SP als eerste op de bres springt om dit systeem direct ingevoerd te krijgen, haken ze af. Ze kiezen de route van het CDA en vinden voornamelijk dat dit plan de armere mensen treft en de rijken met hun dikke bakken lekker de stad in laat scheuren: "Die betalen gewoon de prijs en rijden het centrum in, mensen met een krappe portemonnee kunnen dat niet. De SP is voorstander van een autoluw centrum, maar dan wel met alternatieven als goed en betaalbaar openbaar vervoer voor iedereen."

Als slagroom op de taart komt het voorstel van een wethouder die al met een been buiten de deur staat. Litjens is op dit moment demissionair en hoopt nog op een stoeltje in het nieuwe bestuur. Eén die hem naar verwachting niet wordt aangeboden. Zijn partij is dan ook zeker niet blij met de beste man. "Bizar! Wij proberen oppositie te voeren en dan komt een VVD’er hiermee".