Paniek in performanceland: de 102 Octaan raakt op

Wie graag het maximale uit zijn benzinemotor haalt, kan de krachtbron helpen met een opgeschroefd octaangetal. Speciaal voor de liefhebber wordt in Nederland brandstof met RON 102 verkocht, alleen neemt de schaarste toe.

Over het nut van benzine met een hoog octaangetal kan je discussiëren, maar dat gaan we hier niet doen. Er is vraag naar, en ook aanbod. In een reactie op de Aral 100 bij de oosterburen kwam Salland Olie in 2014 met Competition 102, een performancebenzine die via het eigen Firezone-netwerk wordt uitgevent.

Het is wel een brandstof waar je even naar moet zoeken, je vindt het niet zoals Euro95 om de kilometer. Kennelijk is de vraag de laatste tijd dermate aangetrokken, dat klanten op sommige locaties een lege pomp aantroffen. Best lullig, als je net 30 kilometer bent omgereden om je auto met hoogwaardige peut te verwennen.

De makers trekken zich het lot van hun klanten aan: in een Facebook-post wordt de schaarste onderkend, en aangekondigd dat er een extra blend wordt gemaakt om de schaarste te verhelpen.