Review: heeft Edd China's Garage Revival blijfpotentieel?

Wheeler Dealer in ruste Edd China heeft een nieuw project, via een online-formule. De aangekondigde eerste aflevering van Garage Revival is inmiddels live, wij bekeken hem alvast voor u.

De insteek van de nieuwe show is het helpen van mensen die zijn vastgelopen met hun autoproject. Voor de pilotaflevering trekt Edd naar een besneeuwd Noorwegen, om een jonge petrolhead te helpen met de restauratie van een Golf I GTI. Om de taalbarrière te slechten worden er tussen de gezamenlijke momenten op camera ook ondertitelde tussenstukken in het Noors gefilmd, wat redelijk werkt. 

Met een looptijd van 40 minuten zou iemand met een hap-slik-weg-instelling de show meteen al als kansloos bestempelen. Maar daar zijn we het niet mee eens: internet neemt meer en meer de functie van TV over, en veel computers staan geschakeld naar TV-schermen, dus waarom zou je niet een kleine drie kwartier voor een internetshow gaan zitten? Wie het op een mobiel device kijkt kan zijn kijkmomenten bovendien in stukjes hakken.

Het grootste struikelblok bij deze project-Golf is de motor: de eigenaar wil de originele achtklepper (110 pk, 137 Nm) graag vervangen door een zestienklepper (137 pk, 168 Nm), alleen is Noorwegen nogal streng op engine swaps. Maar gaandeweg blijkt dat er een goedkeuring komt als de achterste trommels vervangen worden door schijven. Mooi, aan het werk.

Wie kijkt naar de lengte van de video weet dat de makers hun tijd nemen, wat zich uit in een vrij lang segment waarin iets triviaals als de binnenbekleding geïnstalleerd wordt. Op zich geen ramp, de populariteit van de lange autovideo's van Doug de Mouro bewijzen dat er een markt is voor 'slow internet tv'. Een nadeel van de gekozen formule voor China is dat hij niet meer zijn eigen goed geoutilleerde garage heeft, maar moet roeien met de riemen die zijn project heeft. Met name bij het in de motorruimte laten zakken van de motor is duidelijk merkbaar dat hij in eerste instantie niet helemaal op zijn gemak is met het beschikbare gereedschap. 

Even later komen een aantal bonkige Noren zich over de Golf ontfermen, en heeft Edd de gelegenheid om naar buiten te gaan. Een klusje dat in de Wheeler Dealers-formule omgekeerd was, dus hij zal zich vast goed voelen dat hij ook eens de garage uit kan. Ondertussen krijgt de motor een retro-upgrade in de vorm van een dubbele carburateur. Om deze reden wordt de oude GTI omgedoopt tot GT. In de laatste helft van de video worden alle details van de auto in orde gemaakt, compleet met uitleg en handige tips. Dit is een goede bestaande formule, die heel wijselijk intact is gehouden. 

Edd China's Garage Revival is absoluut een show met potentieel. Aan de regie en cameravoering is duidelijk te zien dat er serieuze middelen in de productie zijn gestopt, de TV-ervaring van de betrokkenen helpt uiteraard ook. Voor de autoliefhebber is het prima vermaak om een paar mannen ruim een half uur aan een oude auto te zien sleutelen en er ook nog wat van op te steken. Het feit dat er op locatie gefilmd wordt, en de tijd dus een factor is, geeft de makers een extra horde. De velgen bijvoorbeeld werden niet naar ieders teveredenheid opgepoetst, maar soit. Details kunnen altijd later nog.

De ware thermometer is natuurlijk het aantal views: met 430.000 binnen 3 dagen ziet dit er prima uit. Wij hebben ons alvast geabonneerd voor toekomstige afleveringen.