Japan zet vol in op solid-state batterijtechnologie

Drie grote Japanse autofabrikanten en de overheid hebben hun krachten gebundeld bij de ontwikkeling van solid-state batterijen. Deze worden algemeen gezien als de opvolger van de huidige lithium-polymeerbatterijen in elektrische auto's.

Wie kijkt naar de huidige ontwikkelingen in de high-tech, moet concluderen dat Japan meer dan eens de slag heeft gemist. Vooral Korea zaagt binnen Azië aan de stoelpoten van de Japanners, en dan is er ook nog de nietsontziende Chinese stoomwals, die op pure massa alles en iedereen ondersneeuwt.

Op het gebied van de elektrische auto heeft eigenlijk alleen Nissan tot nu toe een serieuze poging gedaan in de markt te springen, andere fabrikanten vonden het of niet interessant genoeg, of ze gaven de voorkeur aan andere aandrijflijnen, zoals Toyota met de hybride. 

Voor de volgende generatie - wanneer de elektrische auto ook daadwerkelijk een massaproduct wordt - zijn er meer gegadigden. Toyota, Honda en Nissan hebben samen met de Japanse overheid een programma opgezet om solid-state batterijen te ontwikkelen. Volgens Nikkei Asian Review gaat het project deze maand van start, en is ook Panasonic betrokken. Zij zijn momenteel de leidende fabrikant van batterijcellen, en vooral bekend door hun partnerschap met Tesla, waaruit onder andere de Gigafactory ontstond.

Met het programma moet Japan (weer) koploper worden in automotive batterijtechnologie: in de laatste vijf jaar kromp het Japanse aandeel in de automotive batterijmarkt van 70% naar 41%. Het Japanse ministerie van Financiën steekt 1,6 miljard JPY (12,3 miljoen euro) in de ontwikkeling. 

Solid-state batterijen moeten niet alleen veel sneller op te laden zijn, de ontwikkelaars hopen het huidige bereik van 400 km voor een middelgroot pakket met dezelfde capaciteit in 2030 te verdubbelen. Voor 2025 wordt gemikt op een bescheidener bereik van 550 km. Toyota is achter de schermen al langer bezig met de technologie: volgens eerdere berichten plant de fabrikant in 2022 de eerste solid-state toepassingen.