Betaalt u €120.000 voor 's werelds meest halfbakken creatie?

Sla uw slag en koop een BMW M2 met opties Citroen 2CV Sahara 4x4 uit 1962 voor maar 120 duizend euro. De wel erg vreemde creatie wordt geveild in Monaco tussen Bentleys, Ferrari's en Bugatti's.

We zullen niet ontkennen dat de 2CV een icoon in de autowereld is. De auto die de paard en wagen op het boerenland moest vervangen, deed precies wat hij moest doen. En dat met maar twaalf pk op de voorwielen. Iets wat in de Sahara niet voldoende bleek, dus maakten de Fransen er een 4x4 van. Maar de manier waarop dat gedaan werd, is wel heel apart.

Citroën plaatste namelijk geen verdeler onder de auto waardoor alle vier de wielen aangedreven werden. Nee, ze plaatsen een extra motor achterin die de achterwielen ook van twaalf pk voorzag. En als u nu denkt dat dit een goed idee was, dan kunnen we daarin meekomen, maar de uitvoering was toch wat minder. 

Beide motoren hadden namelijk een eigen benzinetank. Elke tank bevond zich onder een van de voorstoelen en had een vulgat dat door de deur naar buiten kwam. Eén tank met twee slangetjes was blijkbaar te lastig. Daarnaast moesten de motoren los van elkaar gestart worden, de Sahara heeft namelijk twee contacten. Natuurlijk heeft elk blok ook zijn eigen versnellingsbak, maar deze worden dan weer niet los aangestuurd, dat gebeurt met dezelfde pook. Dat dan weer wel.

Maar goed, door te toevoeging van de extra motor werd het geheel wel 12 pk sterker en kon het buiten de gebaande paden van de Noord-Afrikaanse Franse (ex)koloniën beter meekomen. Dit ondanks het feit dat de Lelijke Eend ineens 200 kilogram zwaarder was geworden: 740 kilogram in plaats van de standaard 540 kilogram.

Maar waarom dan zo'n hoge prijs? Dit komt door een combinatie van factoren. De eerste is een logische: de auto is superzeldzaam (er zijn er 700 van gemaakt) en wordt bijna nooit in goede staat aangeboden. De tweede is dat dit exemplaar in 2016 volledig gerestaureerd werd (al hebben we geen idee wat hieraan op te knappen valt). En daarnaast is het ook nog eens een prijs die betaald gaat worden. In het verleden zijn er door meerdere veilinghuizen Sahara's verkocht voor meer dan een ton. Al vonden we er ook een paar die voor ongeveer de helft van eigenaar wisselden. Het is dus echt wat de Franse gek ervoor geeft.