Elon Musk lacht shorters uit, koopt voor $10 miljoen aandelen bij

Tesla-baas Elon Musk is een kruistocht begonnen tegen iedereen die zijn bedrijf short op de beurs. Om nog eens te onderstrepen hoe fout zij het hebben heeft Musk heel symbolisch nog een pluk aandelen Tesla gekocht.

Het imago van Elon Musk is de laatste tijd aan het kantelen: wat vroeger de wat introverte, stamelende nerdy CEO was, die eenmaal op gang gekomen zeer ad rem en sarcastisch uit de hoek kan komen, groeit recentelijk dankzij zijn deels onnavolgbare twitter-rants uit tot een meer clownesk personage, dat zich bovendien steeds assertiever manifesteert. 

In de conference call die Musk vorige week na de presentatie van Tesla's kwartaalcijfers met analisten hield, snoerde hij een deel van hen vrij bot de mond omdat hun vragen naar zijn mening saai, droog, en 'boneheaded' waren. We vragen ons af wat hij precies anders had verwacht aan een gesprek met marktanalisten. Vervolgens trok Elon in een classic Musk move een Youtuber in de conference call, omdat diens vragen hem meer aanstonden. De hele goegemeente meteen op de banken om die malle Musk die het allemaal op zijn eigen manier doet, natuurlijk, maar in feite werd er door de eindverantwoordelijke van een grote multinational op een nogal onbeschofte manier legitieme vragen ontweken.

Musk - boven dit artikel op de foto met naar verluidt zijn nieuwe liefde, Anjelica Huston zangeres Grimes - legde zijn acties later uit door de analisten weg te zetten als verlengstukken van de krachten die short gaan op Tesla, ofwel: speculeren op een daling van de waarde van het aandeel. Later ging hij op Twitter verder met het affakkelen van iedereen die gokt tegen zijn bedrijf.

Om het eigen vertrouwen in Tesla te onderstrepen kocht Musk nog eens 33.000 aandelen, met een totale waarde van $9,65 miljoen, zo blijkt uit de verplichte melding bij de Amerikaanse beurswaakhond. Voor uw begrip: Musk bezat eind 2017 ongeveer 20% van Tesla, met 37,8 miljoen aandelen. De meest recente transactie vergroot zijn portefeuille met 0,09%. In zijn gehele loopbaan bij Tesla verkocht Musk nog nooit één aandeel, wat spreekt voor zijn vertrouwen in het bedrijf en bovendien een sterk signaal naar de buitenwereld is.

De huidige koers van Tesla zweeft rond de $300, $80 onder de all-time high.