Formule 1 wil gridstraffen per 2021 verbannen

Het is de racefan al jaren een ware doorn in het oog: gridstraffen in de F1. The powers that be hebben dit sentiment ook opgepikt, en daarom wordt er gewerkt aan het uitbannen van deze strafmaatregel.

De mening van Liberty Media's technisch directeur Ross Brawn over gridstraffen is helder: hij noemde ze in het verleden al eens een farce. En laat Brawn nou een redelijke vinger in de pap hebben bij de FIA en race director Charlie Whiting. Laatstgenoemde laat aan Motorsport weten dat per 2021 alleen nog in extreme gevallen grid penalties worden opgelegd. Althans, dat is het streven. "We would like to get rid of all grid penalties, if we could. That's what we're working towards."

Het interview spitst zich vooral toe op versnellingsbakken en dure onderdelen die tegenwoordig veel langer meegaan en daardoor de kosten flink drukken. Wat goed is, want in het kader van gelijke kansen zijn megabudgetten onwenselijk. Een probleem is echter dat je zonder versnellingsbak niet kunt rijden, dus als een team over de limiet gaat zijn straffen onvermijdelijk.

Een mogelijke oplossing is om niet een coureur, maar het hele team op rantsoen te zetten. Op deze manier kan een corueur met domme pech enigszins uit de wind worden gehouden. Whiting: "I think if we changed to anything it would be to a pool of gearboxes, like we have a pool of engines. So you are only allowed three gearboxes for the year and do what you like with them, but that's all you will have." Klinkt fair. Hoe de regels verder uitgewerkt worden is iets dat met de tijd duidelijk wordt. De regelgevers lijken met bovenstaand verhaal alvast een voorproefje te willen geven.