Fransen beloven verder en sneller rijden met elektrische auto

Vooruitgang in de wereld van de elektrische auto: verder komen en harder rijden dankzij een nieuwe Franse technologie die beter werkt dan de accu's die nu in EV's zitten.

Het Franse NAWA Technology probeert een van de grootste problemen van elektrische voertuigen te tackelen met hun nieuwe ultra-condensatoren: prestaties en hoog gewicht. Hun condensatoren kunnen veel sneller op- en ontladen dan de standaard lithium-ion batterijen die nu gebruikt worden, waardoor de prestaties van een auto gigantisch omhoog gaan. Helaas werkt het alleen voor een korte termijn omdat de ultra-condensatoren niet heel veel energie kunnen vasthouden.

Maar in de toepassing zoals NAWA het ziet, hoeft dat ook helemaal niet. Ze worden dan naast het standaard, of een verkleind accupakket geplaatst. Doordat de uit carbon nanotubes gebouwde condensatoren veel meer elektriciteit uit warmte en remmen kunnen terugwinnen, kunnen ze dit ook makkelijker weer doorgeven aan de elektromotor. Hiermee wordt in theorie het normale accupakket alleen gebruikt wanneer het echt nodig is, gaat deze langer mee, en wordt het bereik van de auto groter. 

De Fransen hebben de technologie al getest op een Formule E-auto waarbij de auto 30% minder woog terwijl het exact dezelfde prestaties leverde als een normale versie. Hoewel dit allemaal erg hoopvol klinkt, moeten we nog wel wachten tot ergens 2022 voordat we deze technologie terug kunnen zien in straatauto's. NAWA is nu bezig met de grote drie Duitse merken en Jaguar om te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. 

Lamborghini liet ook al even zien hoe ze dit soort technologie denken toe te passen in de Lamborghini Terzo Millenio Concept.