Volkswagen Golf TCR (290 pk) is officieel heet

Meine Damen und Herren, voor u staat de krachtigste straat-GTI die Volkswagen ooit maakte. Als knik naar de gelijknamige raceklasse gaven de Wolfsburgers hem de naam 'TCR'.  De blikvangers: 290 pk, 264 km/u en een sperdifferentieel.

De Golf GTI-familie breidt uit. Naast de GTI (230 pk) en de GTI Performance (245 pk) is er nu de TCR, die er een schepje bovenop doet en met 290 paarden de vermogenswaarden van de Golf R nadert. Maar het is nog steeds een GTI, dus een auto met voorwielaandrijving en een scherpere inborst. Wel heeft de TCR, net zoals de R, twee extra radiateurs in de neus voor een betere koeling. Volkswagen onthulde hem vandaag tijdens het jaarlijkse GTI Treffen in het Oostenrijkse Reifnitz am Wörthersee. De Golf GTI TCR komt eind dit jaar op de markt, tegen die tijd maakt VW pas sprinttijden en prijzen bekend.

De bekende EA888 2.0 TSI onder de kap levert 213 kW/290 pk (tussen 5.000 en 6.800 tpm) en een maximumkoppel van 370 Nm (tussen 1.600 en 4.300 tpm), iets meer dan de 110 pk waar de oer-GTI in de jaren '70 mee begon. Het vermogen wordt via een zeventraps DSG op de voorwielen overgebracht. Standaard staat de auto op 18", maar 19" wielen zijn leverbaar. Een andere optie is het titanium uitlaatsysteem van Akrapovič, dat tot nu toe alleen beschikbaar was voor de Golf R.

De TCR is vooral herkenbaar door zijn bredere bumperwerk en de agressieve diffusserlook met gespiegelde pijpen aan de achterkant. Het grijze kleurtje op de foto's heet Pure Grey, dit is een exclusieve TCR-kleur. Een dingetje dat wel verwart is het woordje 'Concept' op de foto's. Navraag wijst uit dat het hier om een nearly production-ready concept gaat, dus er kan nog een enkel detail wijzigen.