Audi, BMW én Mercedes slaan autoshow Detroit over

Amerika's bekendste en grootste autoshow moet het de volgende editie zonder de complete Duitse Drie stellen. Nadat BMW en Mercedes eerder al afhaakten, maakte Audi gisteren bekend evenmin haar geringde snuit in Detroit te tonen.

De VS heeft jaarlijks drie grote autoshows: het kalenderjaar wordt officieel afgetrapt door Detroit (januari), vervolgens is New York aan de beurt (april), en het jaar wordt afgesloten in Los Angeles (november). Dan is er ook nog Chicago, maar deze beurs is beduidend kleiner. De afgelopen jaren krijgen de drie traditiebeurzen steeds fellere concurrentie van elektronicabeurs CES (januari), waar steeds meer autofabrikanten naar toetrekken.

De volgende editie van de NAIAS, zoals de Autoshow van Detroit officieel heet, moet het zonder de Duitse Drie stellen. Merken die met Lexus de Amerikaanse luxemarkt domineren, en gezamenlijk goed zijn voor bijna een miljoen registraties per jaar. Een teken aan de wand dat de klassieke autoshow meer en meer met uitsterven bedreigd raakt. Hieronder het statement van Audi USA:

"Audi has had a long and successful history at NAIAS, debuting countless models that Audi customers enjoy today. For 2019, we have decided that we will not participate in NAIAS. We will continue to evaluate Auto Shows on a case by case basis relative to the timing of our product introductions and the value the show brings from a media and consumer perspective."

Overigens sluit Audi een terugkeer naar Detroit niet uit: ze bekijken per keer of er iets interessants te melden is, en maken op basis daarvan hun afweging wel of niet te gaan. Een tendens die we over de gehele autoindustrie zien. Kraakhelder is hier dat het beschikbare budget vooral naar de eigen evenementen wordt verschoven, en grote beurzen een ondergeschikte rol krijgen. Zelfs als dit in der Heimat is: BMW liet al weten flink in te krimpen op de Frankfurter IAA van 2019.

Ook voor de Autosalon van Parijs - de eerstvolgende grote Europese beurs, in oktober - zijn de eerste afmeldingen al binnen. Zo komt Opel niet.