Gratis ritjes in Musks tunnels deze zomer

Elon Musk's The Boring Company heeft zijn eerste tunnel onder de straten van Los Angeles vrijwel afgerond. Na goedkeuring van de stad, kunnen de eerste mensen gratis een ritje doen.

Het begon allemaal omdat Musk helemaal klaar was met de files in Los Angeles. Hij wilde een tunnel van zijn kantoor naar het vliegveld zodat hij niet meer dagelijks aan de snelwegpolonaise hoefde deel te nemen. Het plan liep ietsjes anders dan gedacht, want de eerste tunnel begint wel bij het SpaceX hoofdkantoor, maar loopt nog niet helemaal door tot LAX. Het eerste deel is vrijwel afgerond, het wachten is nu op goedkeuring. Als die is verleend mogen de eerste gebruikers helemaal gratis hun file-ontwijkende gedrag vertonen.

We weten nog niet precies hoe lang de tunnel is en waar de gebruikers weer boven de grond komen. In oktober van vorig jaar werd wel bekend dat hij op dat moment 150 meter lang was en dat Elon verwachtte dat hij ergens dit jaar de 3,2 kilometer zou bereiken. Ambitieus als Ol' Musky is, moet de tunnel volgend jaar de hele 21 kilometer naar het vliegveld overbrugd hebben.

In de tunnels zullen shuttles met meerdere mensen altijd voorrang krijgen op de eenling in zijn Tesla. Het doel is namelijk om zoveel mogelijk mensen te vervoeren en dit zowel sneller als goedkoper af te wikkelen dan een busritje. 

Naast dat de toekomstige tunnels de verkeersproblemen van Los Angeles moeten verlichten, helpen ze ook mee met goedkopere woningen. De grond die plaats moet maken voor betonnen cirkels, wordt gebruikt om gigantische legostenen te produceren. Deze kunnen dan weer ingezet worden om het bouwen van huizen goedkoper te maken. Het graven van de tunnels moet overigens ook ongeveer tien keer goedkoper worden dan normaal omdat het graven volledig automatisch en met krachtigere machines gaat. Ook is de omvang van Musks tunnels een stuk kleiner.

The Boring Company mag de eerste tunnel dan bijna afhebben, ze staan zeker niet stil. Aan het volgende project, een tunnel van Washington DC naar New York, is al begonnen. Voor volgend jaar staat een tunnel vanaf Los Angeles naar San Francisco op de planning. Al gaat het hierbij om een tunnel voor de Hyperloop, het systeem dat mensen met een hogere snelheid dan een passagiersvliegtuig door vacuümtunnels schiet.