LIVE. De 24 uur van de Nürburgring

En dan schakelen we nu over naar de Eifel voor wellicht het mooiste Duitse volksfestijn na het Oktoberfest: de 24 uur van de Nürburgring. Jongens, wat hebben we hier een zin 'an!

Als er twee lange-afstandsraces zijn die er wat ons betreft met kop en schouders bovenuit steken, dan zijn het de 24 uur van Le Mans (juni) en de 24 uur van de Nürburgring (nu). Laatstgenoemde gaat over een half uur van start en is qua karakter volstrekt anders dan de Franse slijtageslag. Waar Le Mans gepolijster en van een hogere klasse is, is de N24h volkser, inclusiever, en -ja- eigenlijk ook leuker dan de omloop op het Circuit de la Sarthe.

Sowieso is het deelnemersveld vele malen groter, dit jaar verschijnen een kleine 150 auto's aan de start in vele verschillende klassen, er rijdt echt van alles door elkaar. Aan kop gaat de strijd tussen Mercedes (AMG GT3), BMW (M6 GT3), Porsche (911 GT3 R), Audi (R8 LMS), Aston Martin, Ferrari en Lamborghini. Ook rijdt er een Glickenhaus SCG003 mee.

Een rondje beslaat zo'n 25 kilometer  Dit levert met name als het regent mooie momenten op, omdat het op de ene helft van de baan kurkdroog kan zijn, terwijl de andere helft zeiknat is. Maar we gaan u de N24h niet verder uitleggen. Wat sfeerverhogend werkt zijn de bijna 250.000 toeschouwers die traditioneel met tentjes, bbq's en traytjes Krombacher neerstrijken voor een heerlijk weekend mannenvermaak. U zou het eens moeten meemaken, vooral wanneer het flink regent is het één grote zwijnenstal. Overigens, er wordt voor morgen noodweer voorspeld.

Voor de thuisblijvers is er gelukkig een meer dan uitstekende livestream. Hierop wordt u non-stop bijgepraat (kennis van Duits is wel een pré) en wordt er geschakeld tussen 15 onboard-camera's, drie drones, een helikopter, en een flink aantal vaste camera's rond het GP-circuit. Vorig jaar werkte de stream vlekkeloos, en we hebben geen reden aan te nemen dat het dit jaar anders is. Bekijk 'm hieronder:

Live in de racedata snuffelen kan HIER, de startlijst vindt u DAAR. Nederlandse inbreng komt van onder andere Yelmer Buurman, Robin Frijns, Jeroen Bleekemolen, Stef Dusseldorp, Milan Dontje en nog een handvol andere kaaskoppen. Sabine Schmitz is niet van de partij (niet fit), maar PSA-chef Carlos Tavares wel: hij rijdt in een Opel Calibra. Om het Opel-feest compleet te maken: de goeie ouwe vossenstaart-Manta van Kissling Motorsport is er ook weer bij.

Hadden we u al gezegd dat we er enorm veel zin in hebben? Viel Vergnügen!