Volvo: Chinese auto's zijn beter dan Europese

Waar wij denken dat Chinezen kwaliteitsloze kopietjes van mooie Europese wagens kunnen bouwen, zegt Volvo juist dat ze veel betere producten leveren dan wat een Europeaan ooit kan produceren.

Volvo, u kent ze wel, de Zweden die trots zijn op hun Europese bouwkwaliteit. Die geven nu aan de voorkeur te hebben voor de producten die de Chinezen afleveren. U weet wel, die lui waarvan wij denken dat ze alleen snel en slecht kunnen produceren. 

Volvo's senior vice-president van design Robin Page gaf in een interview met Go Auto eerlijk aan dat hij nogal sceptisch was toen het merk besloot auto's te laten produceren in China. Maar dat bleek niet nodig: "What we’re finding is that the quality of the cars are actually better in China than they are in Europe. Everyone was worried about quality, but as soon as they started the quality was even higher than in Europe."

De reden hierachter is een beetje tegenstrijdig omdat je zou verwachten dat machines consistent beter werk verrichten dan mensen. Niet waar volgens Volvo want omdat de Europeanen zoveel dingen geautomatiseerd hebben en ze minder tolerantie accepteren, produceren ze minder goede auto's dan de Chinezen die veel meer met mensen en handwerk doen. Hierdoor kunnen ze makkelijker schakelen en zitten ze nog dichter op  tolerantie. Ook kunnen ze kleinere aanpassingen maken.