Halo redt eerste leven

De teenslipper die we tegenwoordig op de Formule 1 en Formule 2 auto's zien, heeft volgens de FIA nu het eerste leven gered. Tijdens crash van afgelopen weekend is duidelijk te zien dat het afzichtelijke ding nuttig is geweest.

Formule 2 coureurs Nirei Fukuzumi’s en Tadasuke Makino kwamen met elkaar in aanraking waarbij ze beiden van de baan gleden. Tijdens de crash heeft het achterwiel van Nirei de halo van Tadasuke duidelijk geraakt, te zien aan de laag rubber op de veiligheidsbeugel. De FIA gaat nu onderzoeken wat voor rol de halo in het geheel heeft gespeeld en wat er was gebeurt als hij er niet had gezeten. Een ding is zeker: beeld van de crash was duidelijker geweest zonder halo.

FIA-racedirecteur Charlie Whiting denkt dat de halo in dit geval zeker erger heeft voorkomen. Volgens hem laten de foto's overduidelijk zien dat Makino, die er nu zonder kleerscheuren uit de auto stapte, er slechter aantoe was geweest als de halo er niet had gezeten. 

De FIA gaat het eerste incident onderzoeken dat misschien heeft voorkomen dat een coureur gewond is geraakt dankzij het Halo-concept. Tijdens de Formule 2-race in Barcelona was te zien dat de wagen van Fukuzumi tegen de Halo aan kwam van Makino. "Het klopt dat we dit gaan onderzoeken. Van wat we hebben waargenomen op de foto's lijkt het erop dat als er geen Halo op de wagen had gezeten, de consequenties veel ernstiger waren geweest. Maar dit is slechts mijn eerste conclusie."