FIA legt uit waarom Ferrari's nieuwe spiegel illegaal is

Ferrari reed afgelopen weekend met een nieuwe achteruitkijkspiegel. Deze was aan de halo bevestigd, zoals onlangs legaal is geworden. Toch was die van Ferrari niet legaal.

Onlangs heeft de FIA de regelgeving rondom de achteruitkijkspiegels op Formule 1 auto's versoepeld. Deze mochten ineens ook op de halo geplaatst worden. Ferrari was afgelopen weekend het eerste team dat deze nieuwe regels ter harte had genomen en reed met aan de halo gemonteerde spiegels rond. Compleet illegaal volgens de raceleiding.

Ferrari plaatste een kleine vleugel boven de spiegel om hem extra te ondersteunen. En dat is precies wat er volgens FIA -baas Charlie Whiting fout is gegaan. Hij geeft toe dat ze niet specifiek hebben aangegeven hoe de spiegel aan de halo gemonteerd moest worden, maar volgens hem is Ferrari iets te losjes met deze losse regel is omgesprongen: "It's a liberal interpretation of the word 'mounting' because that's how they become legal. The interpretation hinges on whether we think that's a mounting or not. We somehow think not."

Volgens de FIA is de vleugel boven de spiegel er helemaal niet om deze te ondersteunen, maar is hij er om aerodynamische redenen. Het lijkt er namelijk op dat het kleine vleugeltje de hogere luchtstroom naar de inlaten probeert te sturen. Hierdoor kan er meer lucht door de radiator stromen en kan deze beter koelen wat weer betere prestaties met zich meebrengt.

Hoewel het hier gaat om een nogal vrije regelgeving en een nog vrijere interpretatie daarvan, heeft de FIA toch besloten om Ferrari's manier van spiegeltjes monteren keihard te verbieden. Als de auto's in Monaco weer met de rare constructie komen opdagen, worden er Marshalls op af gestuurd. Overigens mochten de auto's in Spanje wel met de vleugeltjes rijden omdat er toen nog niet helemaal duidelijk was welk standpunt de leiding zou innemen. In dat geval krijgen teams het voordeel van de twijfel.

Coureur Sebastian Vettel snapt sowieso echt niet waarom er gezeur is. Hij blijft volhouden dat het gaat om een verbetering van het zicht naar achteren. "For us it is straightforward, we see better. That was the point of moving them. We asked already in the beginning of the year during the first seat-fit with the halo if we can move them on the halo. The winglet, I think we're doing the same as everybody else with their mirrors." 

Helaas voor Sebas is de FIA niet helemaal achterlijk en ontdekten ze al snel dat de spiegels op vrijwel dezelfde positie hingen als dat ze voorheen deden toen ze nog de carrosserie van de auto zaten.