Ome Musk klaar met negatieve pers na laatste Autopilot-crash

Tesla ligt onder een vergrootglas: elk ongeluk waarbij het betrokken is wordt breed uitgemeten in de pers. Na de laatste crash met ingeschakelde Autopilot heeft Elon Musk er tabak van, en hij deelt zijn gevoelens graag op twitter.

Het is niet makkelijk om Tesla's baas te zijn: incidenten met je auto's worden standaard breder uitgemeten dan wanneer het traditionele auto's waren, maar dat is de prijs die je betaalt wanneer je 1) niet-conventionele auto's maakt die nieuwe eigenschappen vertonen bij botsingen (brandende batterijen, hoge voltages op het voertuig) en 2) niet terughoudend bent met het installeren van technische vernieuwingen.

Het afgelopen weekend reed een jonge vrouw haar Model S met een vaartje van 100 per uur achterin een brandweerauto, die voor een rood lict stond te wachten. Ten tijde van het ongeluk was de Autopilot ingeschakeld, en gaf de vrouw toe dat ze op haar telefoon aan het loeren was, zo is te lezen in een politieverklaring. De crash eindigde voor haar met een gebroken enkel. Geen hele slechte score na een dergelijke klapper.

De hele Amerikaanse pers duikt gretig op het verhaal, want Tesla + crash = kliks, of op zijn minst: discussie. Tot ergernis van Elon Musk. Hij gebruikt zijn Twitter-uitlaatklep om wat frustratie van zich af te schrijven:

En ja, het is wel tweeledig. De verkeerssituatie op de plaats van het ongeluk was op zijn zachtst gezegd niet ideaal voor het gebruik van Autopilot, en al helemaal niet voor de bestuurder om haar aandacht van de weg te halen. Kortom: het is het zoveelste geval van oneigenlijk gebruik van Autopilot, dat door sommige bestuurders nog steeds wordt gezien als een volledig autonoom systeem dat ze bij wijze van spreken voor deur afzet. Maar dat is het niet, het is een nog steeds vrij rudimentaire rijhulp.

Echter, als je ervoor kiest om deze rijhulp te beta-testen onder je klanten, dan moet je er ook rekening mee houden dat mensen de grenzen van het systeem gaan opzoeken, en dat je een bak media-aandacht krijgt wanneer het fout gaat. Het is niet voor niets dat bijna alle autofabrikanten zeer terughoudend zijn met het implementeren van zelfrijdende functies. Die weten ook dat de fall out bij een ongeluk dodelijk kan zijn.

Verder verandert er natuurlijk geen bal ana de situatie: Tesla blijft Autopilot fijnslijpen, en in de tussentijd blijven er mensen crashen met het systeem ingeschakeld. Dit gaat in 100% van de gevallen leiden tot nieuwsartikelen en verdedigende reacties van Tesla zelf. Op naar het volgende incident dus. Rinse. Repeat.