U kunt binnenkort straffeloos met de auto over zonnepanelen rijden

De N401 in de provincie Utrecht zal binnenkort stroom op kunnen wekken. Het wegdek wordt namelijk voorzien van zonnepanelen waar gewoon overheen gereden kan worden. 

Vorig jaar kondigde de provincie Utrecht al aan dat ze bij wijze van proef een stuk asfalt van de N401 zouden opofferen aan een zonnemat. Gister is begonnen aan dat project. Er komt een strook van 30 meter vol met zonnepanelen in te liggen. Volgende week moet alles klaar zijn.

Het gaat om een stuk provinciale weg bij Kockengen. Dit is specifiek gekozen omdat er daar geen mensen in de buurt wonen die er last van kunnen hebben. Volgens de makers produceert de weg namelijk meer geluid dan een standaard asfaltweg, maar minder herrie dan een klinkerstraatje. Al rijden auto's niet heel vaak met 120 km/u over een klinkerstraatje, dus waar die vergelijking vandaan komt...

Maar goed, de proef heeft als doel om te zien hoeveel rendement de panelen opleveren en of mensen zich anders gaan gedragen als ze over het andere wegdek rijden. Als de proef positief uitvalt, wil de provincie de technologie op meerdere plaatsen gaan toepassen.

De matten komen bij het Franse bedrijf Wattway vandaan, dat in eigen land op veel meer plekken aan het testen is. In Kockengen worden speciaal ontworpen matten ingezet die het gewicht van auto's kunnen weerstaan. Over langdurige werking is nog geen woord gevallen. Iets wat ons toch wel belangrijk lijkt, gezien de afkomst.

In Zweden is ondertussen een weg geopend die alleen maar stroom vreet.