Duitser verbrandt in Tesla na eenzijdig ongeval

In het Zwitserse kanton Ticino is afgelopen donderdag een 48-jarige Duitser omgekomen. Hij crashte met zijn Tesla Model S op de snelweg in de vangrails, waarna zijn auto in brand vloog. De brandweer kon hem niet meer redden.

Het ongeval gebeurde - ironisch genoeg - op Hemelvaartsdag. De man uit de Duitse deelstaat Baden-Würtemberg was in het zuiden van Zwitserland in noordelijke richting op de A2 onderweg, zo melden Duitse media. Door nog onbekende oorzaak knalde hij eenzijdig in de vangrail, waarop de auto over de kop sloeg en in brand vloog.

De dienstdoende brandweer vermoedt dat een onomkeerbare chemische reactie, die als 'thermal runaway' bekend staat, een rol heeft gespeeld bij de brand en onderzoekt deze verder. Wel geven ze aan dat de brand dankzij online instructies van Tesla goed geblust kon worden. Dat dit nog geen sinecure is, bewijzen talloze voorbeelden uit het verleden, die zich niet alleen tot Tesla beperken (member Rimac?). Er zitten letterlijk duizenden baterijcellen in een Tesla, en als deze eenmaal branden zijn ze verdomd lastig te blussen. Er zijn zelfs verhalen bekend van cellen die na een week weer beginnen met smeulen/branden.

Niet zelden vliegen Tesla's na een crash in brand, en niet zelden vallen hierbij doden. Tesla heeft nog geen officiële reactie gegeven op het laatste incident, afgezien van het standaardriedeltje dat het meewerkt met de autoriteiten.

Elektrische auto's mogen dan niet onveiliger zijn dan conventionele auto's, als je ze hard genoeg crasht is de waarschijnlijkheid van een brand groot. En iedereen weet dat het dan game over is als je niet de auto uit weet te komen.

Update. De originele titel 'Duitser verbrandt levend in zijn Tesla na eenzijdig ongeval' is aangepast. Na een belletje van Tesla hebben wij nog eens contact opgenomen met de verantwoordelijke Zwitserse politiedienst. De perswoordvoerder deelt Autobahn mee dat het slachtoffer inderdaad niet uit zijn auto heeft kunnen komen, maar aangezien een mogelijkheid bestaat dat de man door de impact van de crash is omgekomen, hebben we het woordje 'levend' geschrapt. Verder verwijst de politie naar de twee officiële berichten (1, 2) die zijn gepubliceerd over de kwestie.