'Gewapende beveiliging' voor Brabantse vuilnismannen na incidenten

Streets is a jungle, en helemaal als je in Best woont. Het plekske onder de rook van Eindhoven krijgt een heuse primeur: gewapende beveiligers die moeten voorkomen dat de lokale vuilnismannen gepopt worden.

Vergeet Kirkuk, Honduras of de notoire buitenwijken van Bujumura. In Best a.k.a. '0499' ben je je leven pas onzeker. Althans, als vuilnisman. Wat speelt er? Sinds kort zijn er strengere regels voor het inzamelen van afval, en aangezien we in Nederland regeltjesland wonen betekent dat 46 containers en 23 verschillende zakken voor de meest gedetailleerd uitgesplitste afvalsoorten ooit. Die daarna waarschijnlijk gewoon allemaal wer bij elkaar op de grote hoop gaan.

Voor de Bestenaren zijn de nieuwe regels een brug te ver, als rasechte inwoner van het Wilde Zuiden laten zij zich de wet niet voorschrijven, kom nou. Probleem is dat de vuilnismannen het spelletje niet meespelen. We citeren RTL Nieuws: "Bewoners 'mogen' maar een kleine emmer met restafval vullen. Kliko's  zijn er alleen nog voor goed gescheiden afval. Sommige bewoners proberen  onder de strenge regels uit te  te komen door restafval bijvoorbeeld in  de plastic-container te stoppen. Als de vuilnismannen dat in de gaten hebben, legen ze de container niet. Volgens bewoners gaat dat echter veel te vaak mis."

Enkele weken geleden zou een vuilniswagen door buurtbewoners  zijn klemgereden, en de berijders bedreigd. In Best gebeurt het.

Wat de zaken bemoeilijkt is dat de inheemse Brabo's en de vuilnismannen uit Verlandië elkaar niet zo goed kunnen verstaan: "Veelal zou de taalbarrière een rol spelen, denkt burgemeester Ubachs,  omdat de medewerkers van de afvalstoffendienst vaak gebrekkig of zelfs  helemaal geen Nederlands spreken. De beveiligers zouden dan ook moeten  helpen met vertalen, om zo beter te kunnen uitleggen waarom de kliko  niet is geleegd en de ruzie te voorkomen of te sussen."

Bovenstaande betekent dat een beveiliger ook aan een vrij specifiek profiel moet voldoen, maar alles voor de goede zaak, zullen we maar zeggen. Voor je het weet escaleert alles uit de klauw en gaat er een heel huizenblok inclusief vijf wietplantages in vlammen op. Moet je ook niet willen.

Mja, tot zover de mythe van het altijd gemoedelijke Brabant...Of alles ook 100% klopt? Geen idee, maar een verhaal als dit is te mooi om dood te checken (stiekem heeft alleen RTL het over 'gewapende' beveiligers, Omroep Brabant heeft het over BOA's. Tenzij de regels in Brabant anders zijn lijkt ons dit 'bewapenen' dus een smeuïg verzinsel van de RTL-redactie, maar dat mag u niet doorvertellen). Weet u waar guns en vuilniswagens ook goed samengaan? In Rio de Janeiro, zoals op deze foto te zien is. Tot zover onze berichtgeving vanuit de favela's van 0499, Arnold Karskens neemt vanaf nu het stokje over.