Maybach opent aanval op Bentley en RR met next-level SUV

Vering die zich instelt op basis van camerabeelden, een speciale chauffeurs-rijmodus, de Maybach van de toekomst gaat het krijgen. Mercedes' submerk wil meespelen met Bentley en Rolls-Royce en dus moet het met zijn A-Game komen.

Aan het begin van deze eeuw herlanceerde Mercedes het roemruchte oude Maybach als apart merk met eigen modellen: de 57 (S) en de 62 (S). Het werd een fiasco. Luxisten kochten liever een Rolls-Royce, en per verkocht model werd er naar verluidt tonnen bijgelegd door Mercedes. Het was dus maar een kwestie van tijd totdat Mercedes-baas Dieter Zetsche de genadeklap uitdeelde: in 2013 sloot Maybach officieel haar deuren, hoewel het doodvonnis al in 2011 werd uitgesproken.

Echter, er waren nog nooit zoveel superrijken, dus ben je knettergek als je als luxemerk niet een graantje meepikt van de bijzonder rendabele nichemarkt voor auto's die honderdduizenden euro's kosten. Maybach keerde terug als submerk van Mercedes, dat zijn trucjes toepast op bestaande modellen. Veel slimmer. Vooralsnog was dit alleen de S-Klasse en een gelimiteerde G-Klasse, maar er komen ook een Mercedes-Maybach E-Klasse, een productieversie van de met de Ugly Stick bewerkte Ultimate Luxury, én een GLS aan.

Laatstgenoemde mega-SUV, waarvan later dit jaar een geheel nieuwe generatie verschijnt, wordt de eerste Maybach-SUV. Klanten die nu een kwart miljoen of meer stukslaan op Britse weelde (een Bentayga, een Range Rover Autobiography, of een Cullinan), moeten met de GLS verleid worden voor Maybach te kiezen. 

Maybachs hoofdingenieur Jürgen Weissinger geeft in een interview met Autocar aan dat hij de Magic Carpet Ride van Steppenwolf de Cullinan op zijn minst wil evenaren, en zet in op een opgewaardeerde versie van Mercedes' Magic Body Control (van de reclame met de kippen). Hierbij wordt de vering aangestuurd door input van camera's, “so we have better information from rough roads so that drivers can slide over the road”. Dat lijkt ons heerlijk in steden als Rome (of landen als België), waar je van het ene gat in het wegdek naar het andere rijdt.

Daarnaast wordt er gewerkt aan een boterzachte chauffeurs-rijmodus: “We’re making a special drive programme, which means the gearchanges don’t happen too often so that the chauffeur can drive in a very comfortable, luxury way. This works without gearshifts and with maximum torque”, aldus Weissinger. Dat klinkt als een CVT, maar laten we het niet hopen.

Over de implementatie van elektriciteit in Maybachs: dat blijft vooralsnog voorbehouden aan conceptmodellen. Pas over 5 tot 10 jaar gaan we een serieuze elektrische component zien bij Mercedes' luxemerk.