DAF en VDL presenteren elektrische truck

De twee Nederlandse bedrijven hebben vandaag gezamenlijk een nieuwe elektrische vrachtwagen aan het publiek gepresenteerd. Dit jaar zullen er tien gaan rijden.

Nederlandse fabrikanten VDL en DAF sloegen in 2016 de handen ineen en hebben vandaag hun harde werk gepresenteerd: een nieuwe volledig elektrische vrachtwagen. Deze is gebaseerd op de DAF CF en heeft een compleet nieuwe aandrijflijn gekregen van VDL. 

De elektrische motor produceert 286 pk en geeft de truck een bereik van ongeveer 100 kilometer. Hij kan binnen een half uurtje weer helemaal opgeladen worden. Daarmee is de vrachtwagen uitermate geschikt voor korte afstanden en stedelijk gebruik

VDL gaf twee jaar terug al aan dat ze samen met DAF aan een elektrische truck werkten en dat deze uiterlijk in 2017 over het wegdek moest rollen. Die deadline werd niet gehaald omdat de samenwerking een stuk intensiever werd. DAF leverde niet alleen het chassis, maar ging zich ook met andere dingen bemoeien. "We brengen de vrachtwagen nu ook gezamenlijk uit, onder de naam van zowel VDL als DAF," vertelt VDL Groep-woordvoerder Miel Timmers tegen NU.nl.

En jaar voordat VDL aangaf in zee te gaan met DAF, beweerde het ook al bezig te zijn met een vrachtwagen die op waterstof rijdt. Hoe het met dat project staat wil VDL helaas niet vertellen.