Alleen in Japan: nederige excuses voor iets te vroeg vertrokken trein

Je hebt stiptheid, Zwitserse stiptheid, en dan is er nog next-level stiptheid, zoals je die in Japan tegenkomt. Voor de tweede keer in korte tijd vertrok er een trein enkele seconden voor schema, wat werd gevolgd door hartgrondige excuses.

Er zijn weinig dingen zo irritant als openbaar vervoer dat vertrekt voordat het hoort te vertrekken. Wanneer je in principe op tijd bent voor je bus/trein, dan moet je er - grote verkeerschaos uitgezonderd - op kunnen rekenen dat deze er nog staat. In Japan hoef je je hier niet druk om te maken, hier worden treinen doorgaans tot op de seconde nauwkeurig getimed.

U kunt zich wellicht voorstellen hoe groot de verontwaardiging was toen vorige week een trein 25 seconden te vroeg vertrok. De betreffende trein vertrok om 07:11.35 van Notogawa Station (even ten noordoosten van Kyoto), terwijl hij volgens schema pas om 07:12 had moeten vetrekken. De oorzaak volgens lokale media: een foutje van de machinist, die meende dat de vertrektijd 07:11 was. Hij had zijn foutje op tijd door, maar wilde geen vertraging riskeren door de deuren opnieuw te openen. Bovendien zag hij niemand meer op het perron wachten, dus nam hij de beslissing weg te rijden.

Helaas voor hem ontving zijn baas, JR West Railways, een klacht van een persoon die zijn/haar trein had gemist, en in Japan wordt dit uiterst serieus genomen. Nog dezelfde dag werd er een persbericht (u vindt hem hier) gepubliceerd, en bood een woordvoerder zijn nederige excuses aan. Dat zien we de NS nog niet zo snel doen.

Het was de tweede keer in korte tijd dat in Japan een trein te vroeg vertrok, en de tweede keer dat excuses volgden. Toch fijn dat er ook landen zijn waar de verhuftering nog totaal niet toegeslagen lijkt te hebben. Dat een dergelijk keurslijf ook nadelen heeft is evident. Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel, en de grote Amagasaki-treincrash van 2005 (107 doden) bewijst dit. Alles wijst hierin op een machinist die is gezwicht onder de druk van eerdere foutjes, en de immense repercussies die in het vooruitzicht lagen. Dit onderstreept de waarheid van de uitspraak van wijlen Johan Cruijff maar weer eens: elk voordeel hep zijn nadeel.