Rolls-Royce wil niets te maken hebben met autonomie

Als je bedenkt dat Rolls-Royce eigenaren nooit hun eigen auto besturen, dan zou je denken dat het juist de perfecte auto is om autonoom te rijden. Rolls-Royce denkt daar anders over.

De maker van de meest luxe auto's ter wereld wil absoluut nog niet beginnen met alles wat met autonomie te maken heeft. Het is volgens grote baas Torsten Müller-Ötvös helemaal niet nodig. Pas vanaf het moment dat de technologie het toelaat om auto's echt volledig autonoom te kunnen laten rijden, dan gaat RR misschien een keertje kijken naar de mogelijkheden. Tot die tijd doen ze het lekker zonder.

De reden die hiervoor Torsten geeft is even lachwekkend als simpel: al zijn klanten hebben chauffeurs die de auto besturen. Zelf rijden de rijke mensen niet. En zelfs als ze geen vaste chauffeur hebben, dan huren ze die kortstondig in. Er is dus nog geen behoefte aan autonomie. 

De CEO maakt het af door te zeggen: "What would be the point, after all, in paying a chauffeur to sit there while the car does most (but not all) of the driving? It doesn’t make sense as some in-between solution. Our customers would not have patience for that."

Met dat standpunt kiest Rolls een compleet andere richting dan andere exclusieve autobouwers, deze hebben al concepten laten zien waarin ze duidelijke maken dat zelf rijden, of gereden worden door een ander persoon tot het verleden behoort. 

Maar de Britse autobouwer behoort tot de BMW Group en daar zijn ze keihard aan het inzetten op precies hetgeen dat ze bij Rolls-Royce als de pest proberen te vermijden. Het valt dus nog maar te zien hoe sterk de mening van de Goodwooders is als BMW met de scepter begint te zwaaien. En mocht dat niet gebeuren, dan hebben ze wel een mooie ingang op het moment dat de technologie er wel klaar voor is.