F1 vault: Ayrton Senna noemt Alain Prost een lafaard

Tussen Senna en Prost, twee coureurs die tussen midden jaren '80 en begin jaren '90 de F1 domineerden, was de rivaliteit enorm. De heren staken hun mening bovendien niet onder stoelen of banken, zoals we op deze persconferentie uit 1992 horen. 

We kijken naar beelden van de persconferentie die na de GP van Portugal van 1992 werd gehouden, ronde 14 van 16 dat seizoen. Nigel Mansell - die later ook de wereldtitel zou pakken - won de race op Estoril, Ayrton Senna werd derde. Alain Prost was er in 1992 niet bij, hij nam een sabbatical nadat hij een jaar eerder één race voor het einde er bij Ferrari uitgebonjourd was. Deze onderbreking was het gevolg van een voorwaarde die Ferrari aan de afkoopsom van de Fransman had gehangen: hij mocht niet voor een ander team uitkomen.

Deze voorwaarde was echter maar een jaar geldig, en achter de schermen liep Prost al warm voor een terugkeer in 1993, bij Williams. Prost had echter zo zijn eigen voorwaarden voor Frank Williams: Senna mocht niet zijn teamgenoot worden. Gezien de geschiedenis van beide coureurs bij het McLaren-team wellicht geen hele rare voorwaarde, maar toch was Senna behoorlijk op zijn tenen getrapt, wat we in onderstaande persconferentie luid en duidelijk meekrijgen:

Let ook even op hoe een emotionele Senna aan het einde van de conferentie nog een glas omtikt dat op tafel staat. Het is wat kolderiek, maar het geeft wel aan hoezeer de kwestie hem kennelijk dwars zat.

Senna krijgt bijval van Nigel Mansell, wat niet heel raar is. De Brit was Prosts teamgenoot bij Ferrari, alwaar 'de Professor' hem flink met psychologische oorlogsvoering bestookte. Er gaat zelfs een hardnekkig gerucht dat Prost - die het niet kon verkroppen dat Mansell zijn afstelling beter voor elkaar had - 's nachts de Ferrari-monteurs de auto's liet omwisselen. Het verhaal is nooit bewezen, maar één ding is zeker: Mansell en Prost waren geen vrienden.

Prost pakte in 1993 voor Williams overigens zijn vierde wereldtitel, waarna hij voorgoed stopte met racen. Regerend wereldkampioen Mansell deed een Rosbergje, en kneep er tussenuit. Hij ging in de Indycars racen, zijn stoeltje werd opgevuld door Damon Hill, die dat jaar met racenummer '0' reed. Het jaar erna reed Senna wél voor Williams, en we weten helaas allemaal hoe dat is afgelopen...