Amerikaanse consumentenbond brandt Tesla Model 3 af

Er lijkt maar geen goed nieuws over de Tesla Model 3 naar buiten te kunnen komen. Dit keer kraakt de Amerikaanse consumentenbond de auto helemaal af vanwege wat issues met onder andere het remsysteem.

Tesla's Model 3 moet ooit de elektrische auto voor iedereen worden. Hij is redelijk betaalbaar, heeft een goed bereik, dikke prestaties en draagt de Teslanaam wat hem automatisch gewild maakt. Maar niet iedereen denkt dat de nieuwe EV blindelings aangeschaft moet worden. In tegendeel zelfs: Consumer Reports raadt de aankoop van deze accubak volledig af.

Waarom? Omdat de remmen van de Model 3 het niet zo goed doen. En dat is nog zacht uitgedrukt. Tijdens het testen werd te Tesla op remkracht beoordeeld. Dit werd gemeten aan de hand van de remweg die nodig was om van 100 km/u naar 0 te komen. In de eerste test kwam dit netjes uit op de opgegeven waarde van Tesla zelf: ongeveer 40 meter. Daarop volgde de zelfde test meermaals (met het tussentijds laten afkoelen van de remmen) waarbij telkens meer dan 46 meter nodig was voor hetzelfde kunstje. Iets wat volgens het blad veel verder is dat elke andere vergelijkbare auto. Zelfs een Ford F-150 doet het met minder.

Om helemaal volledig te zijn, liet de consumentenbond een andere Model 3 aanrukken om te checken of het niet aan de eerste auto lag. De tweede auto bleek exact hetzelfde probleem te hebben. De reactie van Tesla hierop is lekker vaag en nietszeggend: "Tesla’s own testing has found braking distances with an average of 133 feet (40,5 meter, red.) when conducting the 60-0 mph stops using the 18” Michelin all season tire and as low as 126 feet (38,7 meter, red.) with all tires currently available. Stopping distance results are affected by variables such as road surface, weather conditions, tire temperature, brake conditioning, outside temperature, and past driving behavior that may have affected the brake system. Unlike other vehicles, Tesla is uniquely positioned to address more corner cases over time through over-the-air software updates, and it continually does so to improve factors such as stopping distance."

Met andere woorden: als het echt een probleem blijkt, dan lossen we dat gewoon op met een update. Want dat kunnen wij namelijk wel als Tesla.

De remweg is verreweg het grootste probleem dat gevonden werd, maar de testers waren ook niet te spreken over het grote middenscherm. Omdat eigenlijk alles aangestuurd wordt via dit scherm, er zijn vrijwel geen knoppen te vinden, werden testers verplicht om te rommelen met het touchscreen. Iets waar de vermoedelijk oudere mensen niet mee uit de voeten konden. Het was te complex en ze moesten telkens hun ogen van de weg halen om de goede instellingen te kiezen. 

Ook vonden de oudjes testers de harde vering niet echt prettig. Dit in combinatie met de slechte steun die ze kregen op de achterbank en de grote hoeveelheid windruis zorgde voor een compleet afraden van de auto. Maar niet alles was slecht: de auto was wel spannend om in te rijden en het bereik van 560 kilometer werd gehaald en was imposant. Er is dus nog hoop voor Elon en al het werk dat in de Model 3 is gegaan.