Musk: als ik nu de Model 3-instapper maak, ga ik failliet

De productie van de Model 3 zit volgens Tesla inmiddels op 500 per dag, alleen zit hier geen enkele basisversie tussen: het zijn alleen long-range Tesla's. De reden is simpel: money, cash, floes, cheddar, Benjamins. Ook voor Tesla geldt: C.R.E.A.M.

Elon Musk beloofde de wereld een Tesla voor $35.000, en hij is niet van plan die belofte te breken. Echter, wie een skeere Model 3 wil hebben moet wel wat langer wachten dan de rest. Vooralsnog worden er alleen long range-modellen (basisprijs $44.000) gebouwd, waarbij Tesla hoopt dat er niet te zuinig opties worden aangevinkt. Er moet omzet worden gemaakt om de grote ramp up-kosten van de Model 3 te dekken.

Dit is exact de reden waarom er nog geen basisversies van de band rolden: met de huidige productieaantallen kan het simpelweg niet uit om auto's voor $35.000 weg te doen. Dit is iets dat analisten al lang geleden becijferd hadden: pas als er significante schaalvoordelen zijn voor Tesla wordt het mogelijk om wellicht kostendekkend te zijn voor deze prijs. 

Bovenstaande wordt door Musk zelf bevestigd, naar aanleiding van een vraag op Twitter door een klant/fan die het allemaal leuk en aardig vond dat er weer een dikke M3-killende Model 3 Performance voor $78.000 werd aangekondigd, maar aan de andere kant constateerde dat er met betrekking tot de instapper vooral krekelgeluiden heersen.

In zijn antwoord stelt de Teslabaas dat we pas een instapper mogen verwachten, drie tot zes maanden nadat de productie de 5.000 stuks per week is ontstegen. Brengt Tesla de auto eerder, dan gaat het kapot, aldus de altijd eerlijke CEO:

In andere woorden: voor Elon Musk geldt in de eerste plaats: protect ya neck. En dat is niet raar, want zonder cashflow ben je weg, en verandert je villa met 36 kamers in een oogwenk in een gravel pit.

Mocht u dus een basis-Model 3 in de pre order hebben staan, hou u adem dan niet in voor de aflevering. Wat wel vervelend is voor Amerikaanse bestellers die de order meer met de portemonnee dan het hart hebben gemaakt: ze kunnen een flinke EV-subsidie mislopen. Er is op federaal niveau een subsidie van tot $7.500 op elektrische auto's, die met de inkomstenbelasting wordt verrekend. Voor elke fabrikant is er een cap op 200.000 registraties: "two quarters after a manufacturer hits 200,000 units, the tax credit available to their customers is cut in half. Two quarters later it is cut to 25 percent, and at the start of the sixth quarter after the limit is reached, the credit disappears completely." De voortgang qua registraties kan hier gecheckt worden.

De kans dat mensen met een niet-long range Model 3 aanspraak kunnen maken op het volle pond aan subsidie is klein: tegen de tijd dat zij aan de beurt zijn, hebben andere Tesla's de subsidie al grotendeels opgegeten.