Milieudefensie bijt fijnstof: schone lucht-vonnis vernietigd

Afgelopen september behaalde Milieudefensie een mooie overwinning in de rechtbank: de Nederlandse staat moet strakker de hand houden aan de Europese luchtnormen. Vandaag gooit het Hof deze uitspraak in de houtkachel.

In het vonnis van september, dat tot stand kwam na een kort geding van de Vereniging Milieudefensie en de Stichting Adem in Rotterdam, werd de staat "onder meer verboden nieuwe maatregelen te nemen waarvan, in de visie van het RIVM statistisch gezien, verwacht moet worden dat deze tot overschrijding van de Europese grenswaarden voor (onder meer) fijnstof zouden leiden". 

Die uitspraak was de Staat der Nederlanden iets te gortig, en dus ging het in hoger beroep bij het Hof in Den Haag. Dit vernietigde vandaag in haar arrest de uitspraak van de lagere rechter, maar ondanks dat vindt Milieudefensie-campagneleider Anne Knol dat het grootste deel van het vonnis nog overeind staat:

Uiteraard betekent die niet we nu onder elke auto de katalysatoren wegschroeven en elke dag een Paasvuur aansteken: "op de Staat rust wel de verplichting om ervoor te zorgen dat de grenswaarden niet opnieuw worden overschreden. Die verplichting kan niet leiden tot toewijzing van de vordering om iets extra’s te doen bovenop de verplichtingen die uit de Europese regelgeving voortvloeien."

De uitspraak vindt u hier.