Ook al gevaarlijk: fijnstof van banden en remschijven

Nagenoeg alle Europese milieunormen concentreerden zich tot nu toe op wat er uit de uitlaat van auto's komt, maar dit is niet de enige vervuiler. Banden en remmen geven bij gebruik fijnstof af, en fijnstof is de duivel.

Milieumaatregelen voor auto's werken net zoals het oplossen van fileknooppunten: als je ergens een verbetering aanbrengt, ontstaat op een andere plek een bottleneck. In Europa was volop aandacht voor CO2, later kwamen NOx (stikstofoxide) en de fijnstoffen PM10 en PM2,5 meer in de voorgrond.

Bij het afrollen van banden en gebruik van remmen komen nog aardige hoeveelheden PM2,5 vrij, de fijnste soort fijnstof die in verbrandingsmotoren door partikelfilters wordt afgevangen. Het is tevens de reden waarom mensen erop wijzen dat elektrische auto's niet emissieloos zijn. Nou ja, dat, en het verhaal van de niet-klimaatneutrale stroomopwekking.

Het Verenigd Koninkrijk voorziet een 'landelijke gezondheidscrisis' door lijkbleke en moddervette Britten die transvet na transvet in hun vadsige waffel duwen fijnstof, en neemt autobanden en -remmen nu op de korrel in haar Clean Air Strategy. Doordat de voertuigen steeds meer elektrisch worden, neemt de vervuiling door fijnstof in de toekomst relatief toe. Experts verwachten dat per 2030 liefst 90 procent van de PM2,5-emissies van banden en remmen komt.

De oplossing: onderdelen die minder fijnstof afgeven, en dat is de taak die de Michelins en de Brembo's nu meekrijgen. Bovenstaand verhaal  heeft betrekking op het eiland dat binnenkort de EU verlaat, maar het zou naïef zijn om te denken dat de zorgen alleen daar leven. Dus: over een paar jaar mag u waarschijnlijk uw nog deugdelijke bandensetje vervangen, of een dikke boete riskeren.