James Bond's Aston Martin DB5 gaat voor record

Het is waarschijnlijk de meest herkenbare auto uit de filmgeschiedenis: James Bond's Aston Martin DB5. Nadeeltje: hij moet heel erg veel geld opleveren.

De in 1965 gebouwde en in Silver Birch uitgevoerde Aston Martin DB5 mocht in 1995 de show stelen. Met Pierce Brosnan achter het stuur trapten ze in GoldenEye de Bond-serie een nieuw en moderner leven in. Na de film werd de auto nog eventjes ter promotie gebruikt en in 2001 voor een recordbedrag verkocht. In 2006 werd dat record verbroken toen een Zwitser de DB5 uit Goldfinger en Thunderball kocht voor 1,1 miljoen pond.

In de scene uit de film neemt de bekende spion het in zijn auto op tegen een Ferrari F355 die wordt bestuurd door ene Famke Janssen die de rol vertolkt van een dame met de ietwat dubbelzinnige naam, Xenia Onatopp. Natuurlijk verliest James de race door de bergen van Monaco om vervolgens zijn psycholoog het bed in te praten.

Veilinghuis Bonhams verwacht het recordbedrag uit 2006 te gaan breken. De prijs voor deze jongere DB5 staat namelijk geschat op 1,2 tot 1,6 miljoen pond. Omgerekend komt dat neer op een bedrag tussen de 1,37 en 1,82 miljoen euro. U kunt de auto bewonderen tijdens de Aston Martin sale die het bedrijf tussen 1 en 2 juni organiseert in Englefield House, Berkshire. De auto zal uiteindelijk op het Goodwood Festival of Speed van eigenaar wisselen.