Nieuwe elektromotor maakt alles lichter, goedkoper en krachtiger

Nu we er niet meer onderuit kunnen dat we een geëlektrocuteerde toekomst tegemoet gaan, is het fijn om te zien dat de eeuwenoude elektromotor toch beter kan. En veel beter ook.

De Britse engineer Ian Foley heeft meerdere jaren ervaring in de Formule 1. Hij heeft verschillende vering- en KERS-systemen voor Williams ontwikkeld, maar onlangs heeft hij zich meer gericht op elektrische aandrijving voor de minder bedeelde. Nu komt hij, met zijn bedrijf Equipmake, met een bijna compleet nieuwe elektromotor die op alle fronten een verbetering is op degene die nu doorgaans gebruikt worden.

Het grootste verschil is dat de magneten van de elektromotor op een andere manier geplaatst zijn. Ze zitten dichter op de as en zijn als spaken hier omheen geplaatst. Ook zijn de magneten simpelweg rechthoekig gevormd (de magneten in de motoren van nu hebben een lichte V-vorm). Dit heeft als voordeel dat ze veel goedkoper zijn om te fabriceren, beter presteren en meer ruimte laten voor koeling. 

Vooral dat laatste is belangrijk omdat meer koeling het toelaat om meer van kleinere magneten te vragen voordat ze oververhitten. Op dit moment ondervangen fabrikanten dit probleem voornamelijk door duurdere magneten in te zetten die beter tegen de hitte kunnen. Hierdoor wordt de elektromotor vanzelfsprekend duurder dan gewenst.

De spaakvorminge plaatsing van de magneten is in zijn geheel niet nieuw, maar werd vooralsnog weinig ingezet vanwege dure fabricage. Foley is de eerste engineer die dit probleem heeft getackeld door een gesmeden aluminum behuizing te ontwikkelen. Dit maakt het bouwen van de nieuwe motor makkelijk en heel erg goedkoop. 

Al met al beweert de Brit dat zijn motor 25% meer kracht kan opwekken met 25% minder magneten. Daarbij is een gemiddelde elektromotor van zijn bedrijf 50% kleiner en 80% lichter dan een vergelijkbare elektromotor die nu gebruikt wordt. Hoeveel goedkoper het ding zal zijn durft hij nog niet te zeggen, maar aangezien het productieproces makkelijker is en er minder materiaal benodigd is, durft Ian met zekerheid te stellen dat hij wel minder moet gaan kosten.

Equipmake is op dit moment bezig met meerdere autofabrikanten om te kijken wat er in de toekomst mogelijk is. Ariel heeft al een project naar buiten gebracht: de Hipercar zal achter elk wiel een AMP200 motor van Equipmake hebben. Daarmee moet de 1.195 pk sterke auto in 2020 in productie gaan. Daarnaast moeten er ook goedkope elektrische bussen bij Foley's bedrijf vandaan komen.