Ballast Nedam verloor €50 miljoen op aanleg N31

Voor fors minder dan de kostprijs intekenen op een project is zakelijk gezien niet de beste strategie, maar toch gebeurt het. De topman van Ballast Nedam geeft in een interview toe dat zijn bedrijf voor 50 miljoen het schip in ging bij Harlingen.

In december van het vorig jaar werd de nieuwe N31 bij Harlingen opgeleverd. De provinciale weg deelt de gemeente nog steeds in tweeën, maar is nu verdiept aangelegd, en dus minder storend. Daarnaast verdween de directe kruising met het spoor en vergrootte de veiligheid. Kortom: iedereen blij. Nou ja, iedereen... Bouwer Ballast Nedam heeft een aardige kater overgehouden aan het project, want het legde er €50 miljoen op toe. Dat zegt Erman Ilicak, de Turkse miljardair die het noodlijdende concern eind 2015 overnam, in een interview met het FD.

Het N31-project werd in 2014 aangenomen, in een jaar dat Ballast al diep in de problemen zat: het boekte in 2014 een nettoverlies van €103 miljoen. Om de tent draaiende te houden werd er veel volume gemaakt door op onrealistische prijzen in te schrijven. Iets dat de onlangs overleden Rijssense bouwmiljardair Dik Wessels haarfijn zag. "De Turken zullen nog voor verrassingen komen te staan, [..] bij Ballast Nedam zijn de afgelopen anderhalf jaar veel werken aangenomen onder de kostprijs."

Ilicak zegt erover tegen het FD: 'Toen  dacht ik dat hij overdreef, nu weten we dat hij gelijk had. Bijna alle verliezen zijn afkomstig van oude projecten.' Inmiddels is de bezem door de bouwfirma gehaald en wordt dit jaar de eerste winst in zes jaar verwacht. Mocht u binnenkort eens over de N31 rijden, mompel dan eens een stil bedankje richting Ballast Nedam, dat wijs is omgesprongen met uw belastingcenten, door de weg voor een schijntje aan te leggen.

Foto credit: N31 Harlingen, op Flickr.