Formule E goes Mario Kart, plant Hyperboost-functie

De Formule E wil de sport leuker maken dan dat het nu is. Daarom willen ze het sterretje uit Mario Kart introduceren in de vorm van hyperboost. Coureurs die er overheen rijden, kunnen harder rijden.

De Formule E wil maar niet echt aanslaan onder het grote publiek. De FIA probeert dan ook van alles om de stille races wat interessanter te maken. Eerst was daar de - uit noodzaak ontstane - autowissel waarbij de coureurs halverwege de race in een andere auto moesten stappen omdat de accu's leeg waren. Dat hoeft nu niet meer omdat betere technologie ervoor zorgt dat de auto's nu wel een hele race kunnen volhouden. Dus het wordt tijd voor een nieuw plan: Mario Kart nadoen.

De FIA heeft nu een voorstel binnen voor een hyperboost-systeem. Met dit systeem krijgen auto's 25 kW meer gedurende vier minuten (mogelijk omdat de auto's gecapped zijn op 200 kW terwijl ze 250 kW kunnen produceren). Hierdoor kunnen rondetijden met een seconde dalen. De implementatie hiervan is nog niet helemaal duidelijk, maar er wordt gesproken over speciaal aangeduide zones op de baan waar de coureur overheen kan rijden. Deze liggen buiten de ideale lijn waardoor er expres naartoe gestuurd moet worden. Wanneer hij dit doet, krijgt hij toegang tot de extra power. De zones worden pas vanaf de derde ronde van de race geactiveerd en coureurs mogen de hyperboost twee rondes voor het einde van de race niet meer gebruiken.

Natuurlijk komt er ook een visueel element bij kijken want de mensen die de sport via de tv volgen, moeten wel kunnen zien dat de auto's de boost hebben geactiveerd. In dat geval zal de halo rood oplichten. Als de coureur het fanboost-systeem ook nog eens gewonnen heeft en die extra power ook inzet, zal de halo groen oplichten. dit is mogelijk doordat de nieuwe generatie Formule E-auto LED'jes in de halo heeft.

Of we de hyperboost ook daadwerkelijk terug gaan zien in het 2018/2019 seizoen is nog niet zeker. Zoals gezegd is het op dit moment alleen nog een voorstel dat bij de FIA ligt, en deze instantie wil zich nog niet uitlaten over wat ze hiervan vindt.