Elon Musk doet Trumpje, verklaart oorlog aan onwelgevallige media

Oh Musky... Zo briljant als de man kan zijn, evenzo hard kan hij uit de bocht vliegen met complottheorieën over hoe de media hem kapot willen maken. Gisteravond was het weer eens Twittertijd in de Musk-cave.

Er is een aantal dingen dat Elon Musk niet aanstaat: in de file staan, Amerikaanse staten die hem zijn auto's niet direct laten verkopen, en in zijn ogen sensatiebeluste media die Tesla alleen aangrijpen om kliks te oogsten. Tot op zekere hoogte kunnen we hierin meegaan: dagelijks crashen duizenden auto's, maar zodra het een Tesla betreft is het plotseling nieuws. In het verweer van de media: als een Tesla direct na een klapper in brand vliegt en zijn inzittenden grillt, dan is dit wel een issue natuurlijk.

Enfin, Tesla heeft een paar roerige dagen achter de rug: er kwam kritiek op de remweg van de Model 3 door Consumer Reports, en gisteravond werd het bedrijf aangevallen door een tweetal consumentenorganisaties (Center for Auto Safety en Consumer Watchdog), die van mening zijn dat Tesla tekort schiet met de Autopilot: de veiligheid en functionaliteiten worden overdreven. En dus klom Musk in de pen, met een hallucinant betoog voor een controlesysteem van automedia en veel insinuaties over bescherming van traditionele fabrikanten, die - in tegenstelling tot Tesla - bij hen adverteren:

Vervolgens komt er een idee voor een soort van ratemyjourno.com, waarop liegende en verdraaiende journalisten een gezicht moeten krijgen:

Bovenstaande was wellicht allemaal getwitterd vanaf het slaapbankje in de Teslafabriek, waar Musk de Model 3-productie eigenhandig aanjaagt. Vanaf overmorgen zal er nog meer Twittertijd zijn, dan gaat de productielijn voor zes dagen dicht.

Het duurde niet al te lang voordat de vertegenwoordigers van de media zich meldden. Hieronder de reactie van een redactielid van Edmunds:

En het bleef nog lang onrustig in het sprookjesbos. Misschien moet Musk eens een weekje vakantie nemen, of een chill pill nemen. Nog geen maand geleden werden analisten afgeblaft, en nu dit. 

Voor het drama is het leuk, maar waarom zou je je vrije minuten niet besteden aan een gedegen bedrijfsvoering, in plaats van ruziezoeken op een microblog? Maar sommige mensen kunnen de drang om zichzelf te verdedigen kennelijk niet weerstaan. Of Musk spoken ziet of niet is aan u om te beoordelen, maar een goede CEO laat zijn producten spreken, en laat zich niet verleiden tot kinderachtige uitbarstingen op twitter. Dichter aanschurken tegen mensen die je adoreren en jaknikkers zoals Electrek geeft je ego misschien een boost, je imago is er niet bij gebaat.

Instant update: De Correspondent grijpt Musks kritiek gretig aan om te tonen hoezeer het deugt, en poogt er meteen een meet&greet uit te slepen. Don't break an arm jerking yourself off, Wijnberg.