VIDEO. Man trekt accupakket van Tesla Model 3 compleet uit elkaar

Altijd al willen weten wat er in de vloer van een Model 3 ligt? Dan is hier uw antwoord, soort van. In een video van anderhalf fricking uur krijgen we een blik gegund op de nieuwste Tesla 2170-cellen.

Mocht u de video willen kijken, hij staat hieronder. Heeft u er geen tijd voor dan vatten we hem even samen. Maar eerst beantwoorden we de vraag die op ieders lippen brandt: haalt Jack Rickard, de hevig obese man met zijn gele zakdoek, het einde van de video? Ja, hij is gedurende die anderhalf uur niet omgevallen, ook al klonk het wel alsof dat elk moment kon gebeuren.

De mannen die de (schade-) Tesla Model 3 long range uit elkaar trekken ontdekken een accupakket dat is opgesplitst in vier balkvormige modules. Aan de buitenkant tellen deze 23 modules, de binnenste twee zijn iets langer, en hebben er 25. Per module zijn 46 cellen geplaatst, waardoor het totaal aantal 2170-cilinders in de Model 3 op 4.416 uitkomt.

De capaciteit van het accupack is naar schatting 80,5 kWh, waarvan liefst 78,3 kWh bruikbaar is. Vergelijk dit met Tesla's oude '85'-modellen, die 77,5 kWh vrijmaakten uit een nominale capaciteit van 81,5 kWh en je ziet dat Tesla erin is geslaagd de overdrachtsverliezen te minimaliseren.

Wanneer we rekening houden met het nominale voltage van 3,6V dat li-ion cellen hebben, kunnen we de stroomsterkte per 2170-cel benaderen. Deze ligt op 5 Ah / 5.000 mAh, met pieken richting de 6 Ah. We zaten dus redelijk goed met onze eigen schatting, die iets aan de hoge kant was. Het piekvoltage bedraagt 4,2 volt.

Het accupack weegt 478 kg, de vier modules wegen met elkaar ruim 367 kg: 97 kg voor de grote modules, 86,6 kg voor de kleine. Ze open krijgen schijnt nog een hele klus te zijn: waar je bij de oude 18650-cellen de afdekplaat (na verwijdering van alle lijm) als een sardinenblikje kon afrollen, hebben de 2170-modules een andere structuur. We krijgen dan ook geen blik op de daadwerkelijke ingewanden. Wel op de omvang natuurlijk, en het pakket is in totaal zo'n 55 cm korter dan dat in de Model S.

Rickard noemt het "the latest in battery technology", dat waarschijnlijk niet benaderd kan worden door wat de grote jongens (BMW, VW) momenteel in hun laboratoria hebben liggen. De cellen zijn subliem uitgebalanceerd, er zit echt nauwelijks verschil in spanning tussen de packs. Dit spreekt voor Panasonic, dat kennelijk zeer precies batterijcellen kan maken. Er zitten er immers meer dan 4.400 in de Model 3.

Voor techfreaks met tijd teveel: check onderstaande video. Duurt weliswaar anderhalf uur, maar informatief is het zeker.