Eén Autonome auto is genoeg om files te voorkomen

Die ene zelfrijdende Tesla voor u op de weg naar uw werk, die heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat u niet in de file hoefde te staan. Volgens onderzoek helpen autonome auto's namelijk met het voorkomen van files.

U kent ze wel: van die files waar maar geen duidelijke reden voor lijkt te zijn. Iedereen mag stapvoets rijden en als het einde van de file gehaald is, dan is er geen ongeluk gebeurt. Dat soort spookfiles zullen in de toekomst verleden tijd zijn. Moeten we wel allemaal in autonome auto's gaan rijden.

Maar voordat het zover is, bewijst onderzoek van de Universiteit van Michigan dat slechts één autonome auto al grote gevolgen kan hebben op het fileleed. Ze blijken namelijk ster te zijn in het oplossen van spookfiles omdat ze als enige precies op tijd reageren, genoeg afstand houden en alleen de benodigde remkracht gebruiken om zoveel mogelijk door te kunnen rijden. Mensen doen dat niet. Zij reageren steevast te laat en moeten daardoor harder remmen. Hierdoor moet elke daaropvolgende bestuurder nog harder remmen en komt alles tot stilstand.

Het onderzoek werd gedaan met acht autonome auto's op verschillende wegen. Ze bleven rondrijden totdat ze achter iemand kwamen die plotseling moest remmen. De reactie hierop werd vergeleken met die van mensen. De mensen moesten doorgaans zo hard remmen dat de gordel op slot sloeg. Autonome auto's zagen het euvel al eerder aankomen en remden eerder en rustiger. De bestuurders achter hen konden precies hetzelfde doen waardoor er geen file ontstond. 

Nog een bijkomend voordeel is dat de autonome auto 19% zuiniger reed in dit soort omstandigheden. De mensen achter deze auto bespaarden ook nog eens 7%.

Een vergelijkbaar experiment dat vorig jaar door de Universiteit van Illinois werd gedaan, gaf dezelfde uitkomst. Hier werd berekend dat er ongeveer één autonome auto per twintig voertuigen op de weg nodig is om de spookfiles in z'n geheel te voorkomen.