Wat is voor jou een acceptabel autobereik?

Voor de volgende generatie elektrische auto's lijkt een bereik van 500 kilometer voor veel fabrikanten een streefwaarde te zijn. Wat ons deed afvragen: zou dat ook in je conventionele auto voldoende zijn?

Moderne auto's persen door technologische ontwikkeling en downsizing in theorie meer kilometers uit één tank dan vroeger, en in de praktijk ook (zij het ietsje minder dan op papier). Dit leidt ertoe dat de inhoud van de brandstoftank in sommige gevallen ook kleiner wordt, zoals bij de Mercedes A-Klasse. Had de vorige generatie nog een 50 litertank aan boord (56 l voor de A45), de huidige moet het stellen met 43 liter inhoud, wat nog minder is dan in een oude Mitsubishi Colt. Dit ondanks het gegeven dat de auto flink groeide ten opzichte van zijn voorganger.

Op zich is 43 liter inhoud nog niet heel rampzalig: als je er in slaagt 1 op 15 te rijden, haal je alsnog 600 kilometer uit een tank. Met een sportievere rijstijl wellicht 500 kilometer. Maar dan moet je hem wel in de reserve rijden, en dat doet niet iedereen even graag. Vandaar dus de vraag die hier opkwam: hoeveel kilometer bereik is voor jou minimaal nodig in een auto? Is het 500, 600, of rij je het liefst 1.000 km op één tank, zoals met de grootgeschapen diesels met een 70/80 litertank mogelijk is?

En doen fabrikanten er verstandig aan de tankinhoud van nieuwe modellen kleiner te maken, of zou het beter zijn de klant flink wat bereik tussen twee tankbeurten in te geven?