Elektrisch rijden nog steeds rammend duur

Goed nieuws: u hoeft nu niet meer elektrisch te gaan rijden omdat dit goed is voor het milieu. Onderzoek heeft uitgewezen dat u ook kunt laten zien dat u rijker bent dan de buurman.

Zoals elk jaar heeft LeasePlan weer onderzoek gedaan naar wat het in ieder land kost om een auto te hebben. Verrassing: Nederland is één van de duurste landen om een auto te hebben, maar het is tegelijk ook een van de weinige landen waar het op financieel gebied ook interessant is om elektrisch te rijden. Voor het onderzoek zijn 21 landen gecheckt en worden alle kosten berekend op basis van 20.000 kilometer per jaar en de eerste drie jaar van eigendom.

Noorwegen maakt de accubakken het meest interessant, daar is het verschil tussen normale en elektrische auto's het grootst: maandelijks mag daar €731,- voor een benzineauto en €722,- voor een dieselauto afgetikt worden. De stekkermobiel kost de Noor ongeveer vijf tientjes minder met €670,-. In Nederland lijkt de elektrische auto op het eerste gezicht duurder. Wij lappen €686,- voor een dieseltje en €604,- voor benzineverbrander, terwijl de buurman €705 per maand voor zijn stroomkar betaalt. Maar wanneer er over een tweejarige periode met 30.000 kilometer gekeken wordt, is de batterijauto ineens wel aantrekkelijk.

Het scheelt nog steeds niet heel erg veel, maar vijf tientjes per maand, zijn vijf tientjes per maand. Geheel tegen de verwachting in, liggen de kosten voor de elektrische auto dan weer hoger in Noorwegen ten opzichte van de verbrandingsmotoren. 

Nu lijkt het op het eerste gezicht mooi dat de elektromobiel goedkoper is geworden, maar in vergelijking met andere landen scheelt het niet zoveel. Het onderzoek heeft namelijk de gemiddelde lonen meegenomen en daar de maandelijkse kosten tegenover gezet. Dan komt Nederland er niet heel slecht uit, maar Noorwegen doet het toch beter, ondanks het feit dat de kosten daar aanzienlijk hoger zijn.

Daarnaast valt het op dat vooral de afschrijving van de auto een enorm groot onderdeel van de maandelijkse kosten van een elektrische auto omvat. De (nog steeds) vrij hoge aanschafprijs heeft hier natuurlijk mee te maken, maar de afschrijving  is bijna twee keer zo hoog als die van geplette dinosaurusverbranders. 

Het onderzoek lijkt vooral aan te geven dat er op enig punt wel een kanteling in de kosten te vinden is waardoor het ineens interessant wordt om te gaan stekkeren. Dat punt zal de aankomende jaren steeds lager komen te liggen. De auto's worden goedkoper en de overheden doen er steeds meer aan om de auto's aantrekkelijker te maken. Voor nu hebben de elektrische auto's vooral als voordeel dat ze eigenlijk altijd wel ergens kunnen parkeren.