Red Bull liet Ricciardo winnen ten koste van motorblok

Ricciardo kreeg in Monaco al vroeg te maken met een stukkende motor, maar teambaas Christian Horner wilde hem z'n race uit laten rijden. Zelfs als dat zou betekenen dat ze het motorblok zouden afschrijven.

Daniel Ricciardo wist dit weekend in Monaco alles te domineren, maar het scheelde niet veel of hij had tijdens de race moeten afhaken. De coureur kreeg al snel te maken met een falende MGU-K waardoor hij het de rest van de race moest doen met ongeveer 160 pk minder dan normaal. Daarnaast mocht hij de zevende en achtste versnelling eigenlijk niet gebruiken en liepen de temperaturen van de remmen achter zo hoog op dat ze op het punt stonden in de fik te vliegen. 

Op dat moment gingen er bij het team wel wat alarmbellen af. Het idee ging rond om Daniël uit de race terug te trekken omdat ze wellicht het motorblok in z'n geheel konden afschrijven. Teambaas Christian Horner maakte uiteindelijk de beslissing om met de auto door te rijden totdat de motor er helemaal mee uit zou scheiden. 

Met een kapotte MGU-K verliest een auto niet alleen remkracht en pk's, ook is er een kans dat de problemen doorslaan naar het motorblok. Om de race uit te kunnen rijden, verplaatste Ricciardo ongeveer 6-7% van de remkracht naar de voorwielen en paste hij zijn rijstijl grondig aan. Dit ondanks hij eerst wat zenuwachtig was of hij op de rechte stukken niet ingehaald zou gaan worden. Uiteindelijk vroeg Ricci zoveel mogelijk informatie over Max en z'n bandenslijtage en de status van de andere coureurs op. Met deze informatie kon hij zelf bepalen wat hij het beste als tempo kon aanhouden en drie rondes later had hij een andere manier van rijden toegepast. Rustiger de bocht in en zo min mogelijk van de banden vragen om er zo lang mogelijk mee door te kunnen rijden. 

"It was important for him to keep his cool, keep track position, don't kill the tyres, don't kill the brakes, don't kill the engine, and bring it home," vertelde Horner aan Autosport. "Monaco is special for any driver, but that put heightened emphasis on this race because of the disappointment of two years ago. It was great that he was able to make up for that." Twee jaar geleden wist Daniël niet te winnen door een mislukte pitstop.