Tesla-fan crasht Model 3, geeft autopilot de schuld

Het Europese onderdeel van de wereldtour die Model 3-eigenaar You You Xue voor ogen had, is tot een abrupt einde gekomen omdat de auto ineens de linkerwielen miste. Allemaal de schuld van de Autopilot volgens Xue.

You You Xue is waarschijnlijk 's werelds grootste Tesla-fan want hij reed met zijn Model 3 een wereldtour om de auto alvast te tonen aan bestellers van diezelfde auto. Hij heeft heel Noord-Amerika afgereden in de witte Tesla, en bij aankomst in Europa bleek al heel snel dat de auto het niet zo leuk vond. Omdat het om een Amerikaanse versie ging, kon hij niet overweg met de Europese laadstations en kon geen internetverbinding krijgen. Ondanks deze issues ging You You toch door met zijn trip.

Deze eindigde helaas voor hem ergens op een snelweg in Griekenland. De auto reed met 120 km/u op de Autopilot en week volgens de eigenaar ineens van zijn rijlijn af. Omdat You You op zijn mobieltje zat te kijken, kon hij niet op tijd ingrijpen en reed het gevaarte op een rijbaanscheiding, waarbij de twee wielen aan de linkerkant van de auto de klap niet overleefden. Xue kon nog net uit de auto komen, maar is ongedeerd.

De reactie van Tesla op dit hele verhaal is absoluut geen verrassing. Ze blijven volhouden aan hetgeen ze al duizenden keren hebben verteld: 'je bent als bestuurder altijd verantwoordelijk voor het voertuig.' Ze voegen er dit keer nog aan toe: "While we appreciate You You Xue’s effort to spread the word about Model 3, he was informed that Tesla does not yet have a presence in Eastern Europe and that there is no connectivity or service available for vehicles there. In addition, Model 3 has not yet been approved and homologated for driving outside of the U.S. and Canada."

Dus al met al kunnen we heel simpel concluderen dat het niet de fout van de autopilot is, maar dat meneer Xue zelf de loser in het verhaal is. Hij liet de Autopilot werken waar hij wist dat deze dat niet goed kon en gaat vervolgens doodleuk op zijn mobiel een navigatie-app zitten checken. Dan kan je dit soort dingen verwachten. Xue is overigens alleen verzekerd voor schade die anderen hem aandoen, dus vermoedelijk probeert hij het daarom op Tesla te gooien. Vooralsnog mag hij de schade zelf betalen, al lijkt het ons verstandiger om een nieuwe te kopen gezien de kosten van het repareren van een klein deukje al enorm zijn.