Magische vering van Bose wordt eindelijk werkelijkheid

De elektromagnetische vering die al jaren geleden door speakerfabrikant Bose verzonnen is, komt nu toch op de markt. Hoe goed kan zoiets eigenlijk zijn?

Bose, maker van dure speakers en geluidssystemen, heeft zich ooit een keer gewaagd aan autovering. Deze was zo goed en revolutionair dat niemand het geloofde. Helaas was het ook veel te duur, waardoor het project een stille dood is gestorven. Tot het Amerikaanse ClearMotion met de rechten voor de technologie aan de haal ging. Nu, bijna twintig jaar later, krijgen we de supervering dan toch nog voorgeschoteld: maak kennis met Bose's Project Sound ClearMotion's digital chassis system.

Bose had jaren terug het idee om vering elektromagnetisch te maken. Ze verzonnen een pro-actieve aansturing, in plaats van de ouderwetse reactieve vering die pas iets doet as er al een hobbel is gepasseerd. Deze nieuwe vering werkt samen met een scanner die het asfalt voor de auto scant en alle oneffenheden doorgeeft aan de computer. Die vertaalde dat vervolgens naar instellingen voor de vering waardoor deze al kon inspelen op de gaten in de weg voordat deze geraakt werden. De wielen verplaatsten zich precies genoeg om het hoogteverschil op te vangen waardoor de inzittenden geen idee hadden dat de weg niet glad was. Net als nu de Rolls-Royce Phantom en Cullinan hebben.

Vlak na de eeuwwisseling bleek deze technologie veel te duur en te zwaar om in normale auto's te proppen. Daarom besloot Bose om de rechten en de technologie te verpatsen aan ClearMotion, die ermee aan de slag gegaan zijn. Ze hebben het zo ver weten te updaten dat het hele systeem evenveel weegt als normale vering, terwijl het nauwelijks duurder is. Daarmee is het nu dus eindelijk geschikt voor de markt. 

De video hieronder laat ziet waar de technologie toe in staat is, ziet er best wel indrukwekkend uit. Op dit moment hebben vijf autofabrikanten interesse in de technologie getoond. Welke het precies zijn wil ClearMotion nog niet vertellen, maar het geeft wel aan dat er nog hoop is voor onze zuiderburen.